Thursday , December 1 2022

Bursa de la Moscova creşte, după ce Crimeea a votat alipirea la Rusia

bursa moscova

Bursa de la Moscova a deschis luni în urcare, recuperând o mică parte din declinul puternic din ultimele două săptămâni, în pofida posibilităţii unor sancţiuni diplomatice şi economice împotriva Rusiei, după referendumul de duminică din Peninsula Crimeea.

Indicele RTS denominat în dolari al bursei de la Moscova afişează un câştig de 1,4% luni dimineaţă, în timp ce indicele MICEX, denominat în ruble, a urcat cu 1,3%, potrivit Financial Times.

Ambii indici au deschis în urcare cu peste 2%, dar s-au retras ulterior. Bursele vest-europene au deschis în urcare, cu evoluţii pozitive pe toate cele trei mari pieţe, Londra, Frankfurt şi Paris.

Indicele MICEX a pierdut peste 16% în ultimele trei săptămâni, pe fondul escaladării tensiunilor din Ucraina.

Rubla a scăzut luni dimineaţă cu 0,3%, la un curs de 36,65 unităţi pe dolar, aproape de minimul istoric.

Statele Unite şi Uniunea Europeană ar putea anunţa luni o serie de sancţiuni împotriva Rusiei menite să descurajeze intervenţia în Ucraina.

Surse de la Moscova au afirmat pentru Financial Times că banca centrală a Rusiei le-a transmis băncilor comerciale că este pregătită să reactiveze facilităţile de lichiditate de urgenţă utilizate în timpul crizei financiare mondiale din 2008.

Preşedintele Comisiei Electorale din Crimeea, Mikhail Malyşev, a decarat luni că rezultatul final al scrutinului de duminică arată că 96,7% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne au votat în favoarea aderării la Federaţia Rusă. Prezenţa a fost de 83,1% dintre cei 1,53 milioane de alegători eligibili, iar Comisia nu a primit vreo reclamaţie privind modul în care s-a desfăşurat referendumul, a precizat oficialul.

Peninsula Crimeea a făcut parte din Rusia până în 1954, când a fost cedată Ucrainei de către liderul sovietiv Nikita Hruşciov.

Între timp, tensiunile de la graniţa ruso-ucraineană continuă să se intensifice, existând posibilitatea revărsării situaţiei din Crimeea în alte regiuni din estul Ucrainei. Rusia a desfăşurat forţe militare pentru exerciţii la graniţa cu Ucraina, iar guvernul de la Kiev a mobilizat soldaţi şi echipamente la frontieră.

Preşedintele american Barack Obama i-a spus liderului rus Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică, că Washingtonul şi comunitatea internaţională nu vor recunoaşte rezultatul referendumului din Crimeea. Obama a afirmat că nu se va putea ajunge la o soluţie diplomatică atât timp cât forţe militare ruse îşi continuă incursiunea pe teritoriul Ucrainei.

Uniunea Europeană a calificat referendumul drept “ilegal şi nelegitim”. Miniştrii de Externe din UE s-au întâlnit luni dimineaţă la Bruxelles, unde ar putea decide asupra unei prime runde de sancţiuni împotriva unor oficiali ruşi, precum îngheţarea activelor sau interdicţia de a călători în Europa.

Într-o convorbire cu cancelarul german Angela Merkel, Vladimir Putin a subliniat că referendumul din Crimeea a fost organizat în conformitate cu legea internaţională, iar Rusia va respecta alegerea făcută de poporul din peninsulă.

Moscova îşi fundamentează intervenţia în Ucraina afirmând că grupări “neo-naziste şi fasciste” au preluat în luna februarie controlul asupra guvernului de la Kiev, după destituirea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, iar populaţia rusă şi vorbitoare de limbă rusă este în pericol. Acuzaţiile au fost respinse de Ucraina, în timp ce SUA şi Uniunea Europeană au propus trimiterea unor observatori internaţionali sub umbrela OSCE sau ONU ca răspuns la îngrijorările manifestate de Rusia.

Băncile şi companiile din Rusia se pregătesc intens pentru o eventuală criză financiară declanşată de sancţiuni economice împotriva Rusiei. Pentru moment, situaţia financiară a sectorului bancar rus este solidă, sprijinită şi de repatrierea a miliarde de dolari din băncile din Vest ca măsură preventivă în eventualitatea îngheţării activelor. O sursă bancară a declarat pentru FT că băncile şi companiile din Rusia au retras în ultimele săptămâni până la 50 miliarde de dolari din băncile occidentale.

Unele bănci occidentale au început să-şi reducă expunerea pe Rusia, iar negocierile pentru unele linii de finanţare au fost îngheţate. Banca britanică Barclays s-a retras vineri din negocierile pentru cofinanţarea unui proiect al Essan Energy împreună cu banca rusă de stat VTB.

Vezi si

Punctul de pensie se majorează la 1.785 lei, de la 1 ianuarie

Valoarea punctului de pensie se majorează, de la 1 ianuarie 2023, la 1.785 lei, de …

One comment

  1. Nenea Putin a ordonat oligarhilor rusi sa cumpere cat mai mult pe bursa ca altfel gulagul ii mananca. Ei ce puteau face….. mai bine o avere mai mica decat sa hraneasca renii cu licheni prin Siberia!