Sunday , September 25 2022

Buget de 63 de milioane de lei pentru investiții în centre de colectare sau de prelucrare a ciupercilor și fructelor de pădure

Guvernul României urmează să aprobe o Hotărâre privind stabilirea valorii schemei de finanțare pentru anul 2022, condițiilor de eligibilitate, cheltuielilor eligibile, modului de acordare a finanțării, precum și a modalităților de verificare și control în cadrul Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor și/sau a plantelor medicinale și aromatice din flora spontană și/sau de cultură în zona montană, conform unui proiect al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).


Schema de ajutor se va aplica până la data de 31 decembrie 2022, iar plățile aferente programului se efectuează până cel târziu pe 29 decembrie 2023.
Bugetul alocat schemei de ajutor, pentru anul 2022, este de 63 milioane de lei (12,732 milioane de euro).
Potrivit sursei citate, schemă de ajutor de stat înseamnă orice sprijin, indiferent de formă, din surse de stat, acordat de către autorități publice sau de către alte organisme care le administrează în numele statului.
Autoritatea competentă în acest sens este MADR, prin Agenția Națională a Zonei Montane, instituție responsabilă cu administrarea programului.
Beneficiarii eligibili, indiferent de tipul de investiție pentru care optează, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să își desfășoare activitatea în zona montană; să acceseze un singur tip de investiție, o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a programului; să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014 -2020, inclusiv pe perioada de tranziție la noua Politică Agricolă Comună, pentru aceleași cheltuieli eligibile legate de anumite tipuri de investiții.
Valoarea totală maximă eligibilă a proiectului, permisă pentru înființarea centrelor de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor și/sau a plantelor medicinale și aromatice din flora spontană și/sau de cultură în zona montană, este 600.000 lei din care 40% reprezintă ajutor de stat.
“Realizarea de investiții în centre de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor și/sau a plantelor medicinale și aromatice din flora spontană și/sau de cultură în zona montană care se încadrează în dispozițiile prevăzute la art. 4, alin (1), lit. b) din Legea nr. 333/2018, respectiv investiții în realizarea de centre de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor și/sau a plantelor medicinale și aromatice din flora spontană și/sau de cultură în zona montană pentru colectarea, sortarea, spălarea, prelucrarea, condiționarea și depozitarea în condiții optime a fructelor de pădure, a ciupercilor și/sau a plantelor medicinale și aromatice din flora spontană și/sau de cultură. Valoarea totală maximă eligibilă a proiectului, permisă pe acest tip de investiție este de 800.000 lei, din care 50% reprezintă ajutor de stat și 50% reprezintă contribuția proprie a beneficiarului”, se notează în document.
ANZM publică pe pagina de internet www.azm.gov.ro textul integral al prezentei Hotărâri de Guvern, formularul electronic al cererii de finanțare menționată în anexa 1 la Hotărârea de Guvern, ghidul solicitantului, manualul de proceduri interne ale autorității responsabile cu administrarea Programului, lista beneficiarilor și bugetul alocat schemei de ajutor în conformitate cu prevederile Legii bugetului de stat.  (Agerpres)

Vezi si

Record: Dolarul a trecut de 5 lei la cursul BNR

Dolarul american a trecut, joi, de valoarea de 5 lei, pentru prima dată în istorie, …