Thursday , July 25 2024

Boloș răspunde criticilor privind e-TVA: „Suntem la un nivel fără precedent. 35 de miliarde de lei anual nu se încasează din TVA”

Marcel Boloș înfurie din nou mediul de afaceri, după ce a anunțat pe Facebook că de la 1 august intră în vigoare e-TVA, măsură care ar urma să reducă evaziunea fiscală. Antreprenorii și contabilii sunt revoltați și spun că noua măsură va duce la abuzuri și va pune presiuni suplimentare pe munca lor.

Decizia a fost taxată și de economiști, care reclamă faptul că proiectul a fost pus în dezbatere publică mai mult de formă și că nici ei nu au înțeles pe deplin cum funcționează e-TVA.

Boloș a explicat la Digi24 că măsura decontului de TVA precompletat este necesară, deoarece o sumă foarte mare dn TVA nu este încasată la buget în acest moment.

„Este principalul nostru instrument de reducere a gap-ului de TVA. Suntem, potrivit calculelor care s-au făcut la nivelul UE, la un nivel fără precedent. 35 miliarde de lei anual nu se încasează din TVA care ar putea să fie virată bugetului de stat. Trebuie să adoptăm măsuri, astfel încât banii care se cuvin statului român să fie încasați, acest tip de impozit fiind neutru pentru contribuabili și nu afectează costurile de operaționalizare, de funcționare ale acestora”, a spus Boloș.

„Decontul pe care noi îl precompletăm și îl trimitem până în data de 20 în spațiul privat virtual are, pe lângă sumele completate în decont, și raportul, respectiv toate informațiile de unde rezultă sumele care se regăsesc în decontul precompletat”, a explicat el.

„Cu alte cuvinte, dacă în modulul e-FACTURA s-au introdus datele corect și ai 100 de lei introdus în modul, trebuie ca în decont să ai aceeași sută de lei. Deci cei care au completat cu seriozitate și au ținut la acuratețea informațiilor și datelor din modul e-FACTURA în decontul de TVA nu ar trebui să aibă surprize. Toate aceste rapoarte care sunt aferente sumelor înscrise în decontul de TVA precompletat însoțesc decontul de TVA. Deci un simplu click se văd sumele unde avem înregistrat în modulul e-FACTURA, respectiv în decontul de TVA, sumele la care noi facem referire”, a adăugat ministrul.

„Mai mult, acele diferențe de TVA și notele justificative intră în vigoare la trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, așa încât Ministerul de Finanțe are timpul suficient să vadă dacă aceste diferențe între noi și contribuabili sunt justificate, să vedem ce tipuri de măsuri se pot lua în intervalul acesta de trei luni”, a mai spus Boloș. „Sigur nu e convenabil acum pentru – să zicem – experții din domeniu ca să deruleze această activitate, dar până la urmă discutăm de interesul statului român de a-și încasa cel mai important impozit pe consum la bugetul de stat, din care finanțăm școli, spitale, drepturile de asistență socială și toate cheltuielile publice ale statului român”, a explicat el. (Digi 24)

Vezi si

Romsilva a plantat circa 22 milioane de puieți forestieri în campania de împăduriri de primăvară

În campania de împăduriri de primăvară, încheiată recent, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a …