BNR: Ţinta de inflaţie pentru 2012 – 3%, pentru 2013 – 2,5%

reportersite
02 noiembrie 2010, 16:25

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, marţi, să menţină ţinta de inflaţie pentru 2012 la nivelul din 2011, de 3%, plus/minus un punct procentual, şi adopte o ţintă staţionară începând din 2013, de 2,5%, plus/minus un punct.

„În urma evaluării noilor proiecţii, precum şi a riscurilor şi incertitudinilor asociate acestora, în principal a celor decurgând din factori aflaţi în afara sferei de influenţă a băncii centrale – activaţi inclusiv în contextul derulării necesarului proces de consolidare fiscală – CA al BNR a decis menţinerea ţintei de inflaţie pentru anul 2012 la nivelul de 3%, plus/minus un punct procentual”, se arată în comunicatul băncii centrale.

BNR a reiterat marţi că posibilitatea manifestării unor efecte de runda a doua ale majorării TVA, o eventuală ajustare mai pronunţată a preţurilor administrate în comparaţie cu cea avută în vedere la alcătuirea prognozelor, precum şi incertitudinile privind efectele măsurilor de consolidare fiscală, în contextul unui climat politic şi social tensionat, rămân „preocupante” şi reclamă în continuare o conduită prudentă a politicii monetare.

CA al BNR notează că trecerea la ţinta staţionară multianuală este o schimbare benefică, dar ambiţioasă adusă cadrului de ţintire directă a inflaţiei, ce implică un angajament pe termen lung al politicii monetare faţă de un obiectiv compatibil cu definiţia de stabilitate a preţurilor pe termen mediu în economia românească.

„Aceasta (ţinta staţionară multianuală – n.r.) are menirea de a asigura coborârea ratei inflaţiei la un nivel compatibil cu criteriul de inflaţie al Tratatului de la Maastricht şi trecerea în final la etapa ţintei continue de inflaţie pe termen lung – compatibilă cu definiţia cantitativă a stabilităţii preţurilor adoptată de BCE, fără a inhiba modificările de preţuri relative ce vor însoţi ajustările structurale din economia românească”, potrivit băncii centrale.

Banca centrală a arătat că ţintele asumate urmează să fie discutate cu guvernul.

BNR nu s-a încadrat în ţinta de inflaţie în ultimii trei ani şi estimează că rata anuală va depăşi intervalul ţintit şi la finele acestui an, ca urmare a majorării TVA de la 19% la 24% începând cu luna iulie. Astfel, banca centrală a majorat, în luna august, estimarea privind inflaţia la finele acestui acest an, de la 3,7% la 7,8%, deşi ţinteşte o rată anuală de 3,5%, plus/minus un punct procentual.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,74% anul trecut, dar s-a situat uşor în afara intervalului ţintit de 2,5 – 4,5%, după ce a depăşit în 2007 şi 2008 limitele superioare ale intervalelor ţintite de BNR cu câte 1,5 puncte procentuale, când s-a plasat la 6,5% şi, respectiv, 6,3%.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.