Friday , April 19 2024

BNR reduce cu 0,25% dobanda de politica monetara, pana la 4%

isarescu

BNR a decis marţi, 5 noiembrie, să mai taie 0,25% din dobânda dee politică monetară, până la minimul istoric de 4%, pentru a sprijini creditarea în moneda naţională, cu transmisie asupra finanţării economiei.

Mutarea BNR, care intră în vigoare din data de 6 noiembrie, era anticipată de analiştii financiar-bancari (AAFBR), unii dintre ei mizând chiar pe o reducere mai amplă, cu 0,5 puncte procentuale, până la 3,75%.

Totodată, conducerea BNR a menţinut nivelul rezervelor minime obligatorii, la 15% la lei şi la 20% la euro, informează capital.ro.

Pentru o cât mai bună transmisie a reducerii dobânzii-cheie, conducerea BNR îşi reafirmă angajamentul pentru o gestionare adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

După anunţut BNR, care era anticipat de piaţă, cursul euro/leu avea o evoluţie relativ volatilă, între 4,446 şi 4,439.

Graţie menţinerii unei lichidităţi crescute în piaţa monetară, dobânzile interbancare au coborât până la niveluri minim istorice, cu mult sub 3%. Astfel, Robor la 3 luni a ajuns la 2,65%, iar Robor la 6 luni a coborât la 3,21%.

“În ședința din 5 noiembrie 2013, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a hotărât (…) reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4% pe an, de la 4,25%, începând cu data de 6 noiembrie 2013, gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar, menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit’, se menționează într-un comunicat al BNR.

Totodată, CA al BNR a analizat și aprobat Raportul trimestrial asupra inflației, document care va fi prezentat în data de 7 noiembrie 2013.

Un briefing de presă pe tema deciziei CA al BNR privind dobânda de politică monetară va fi susținut, marți, la ora 15,00, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Băncile din România le acordă firmelor locale cele mai scumpe credite în moneda naţională din întreaga regiune a Europei de Est, potrivit unui studiu Raiffeisen Bank.

Dobânda medie cerută de băncile din România este cea mai mare din regiune pentru companii, în timp ce populaţia se poate împrumuta la cele mai mici rate în moneda naţională.

Astfel, costul mediu în lei pentru creditele acordate firmelor este de 8,76%. Spre comparaţie, firmele din Bulgaria plătesc 6,94% pentru creditele în leva, iar cele din Polonia doar 4,94%.

Companiile din Cehia îşi permit ia bani cu împrumut de la bancă pentru afacerea lor – dobânda e de doar 2,68%, iar în Letonia de doar 2,49%.

Doar în Ungaria, dobânda percepută de bancă este mai mare de 7,1%. Pe lângă costul mare, firmele româneşti nici măcar nu reuşesc să convngă băncile să le dea bani pentru supravieţuirea într-o piaţă dificilă.

Cea mai bună afacere a băncilor de mulţi ani încoace sunt creditele pe care le acordă statului, avid să atragă cât mai mulţi bani pentru acoperirea cheltuielilor, la dobânzi tot mai mari. În aceste condiţii, creditarea a atins un record NEGATIV în 2013.

Creditele acordate firmelor au scăzut pentru prima dată în 2013: de la 118,7 mld. lei în decembrie 2012 la 115,8 mld. lei în august anul acesta – scădere de 3%, după mai multe perioade succesive de creştere (8,8% în 2010, 10,3% în 2011, 3% în 2012).

Vezi si

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populației

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele …