BNR ii cere lui Iohannis sa nu promulge Legea darii in plata

11 decembrie 2015, 17:26

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge Legea darii in plata, ci sa o retrimita in Parlament pentru reexaminare, motivand ca, in forma actuala, actul normativ poate avea efecte negative si va crea nedreptati pentru unii si privilegii pentru altii.

bogdan olteanu„BNR are trei tipuri de argumente pe baza carora propune presedintelui Romaniei o decizie de retrimitere a Legii catre Parlament si/sau de verificare a constitutionalitatii acesteia. Sunt argumente de stabilitate financiara, juridice si de natura etica”, a declarat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu.

Acesta a sustinut vineri o conferinta de presa in care a prezentat pozitia BNR privind Legea darii in plata, punct de vedere transmis si presedintelul Klaus Iohannis.

De cand proiectul de lege a fost adoptat in Parlament, la finalului lunii noiembrie, reprezentantii BNR au criticat prevederile acestuia, spunand ca sunt in dezavantajul bancilor. Vineri, Bogdan Olteanu a prezentat pe larg argumentele pentru care BNR vrea „o lege mai buna pentru cei care chiar au nevoie sa fie ajutati”.

„E un efort comun in care, desigur, Parlamentul are un rol fundamental. Sunt, as spune, optimist. Avem acelasi scop, mai ramane sa trasam corect drumul, pentru a fi siguri ca nu punem sacii in caruta care e deja plina”, a spus viceguvernatorul BNR.

In ceea ce priveste argumentele de stabilitate financiara, Bogdan Oltean a mentionat ca, la sfarsitul lunii octombrie, se aflau in derulare circa 491.000 de contracte de credit cu garantii ipotecare/imobiliare. Dintre acestea doar 37% erau credite ipotecare, pentru achizitie de locuinte. Diferenta de circa 63% sunt credite pentru investitii imobiliare sau alte credite cu garantii imobiliare, a explicat reprezentantul BNR.

„Din totalul celor care si-au achizitionat o casa, 3.742 de persoane fizice au restante de peste 90 de zile, acestea fiind cel mai probabil in reala dificultate financiara”, a spus Olteanu.

Viceguvernatorul BNR a aratat ca in jur de 1.300 de persoane au luat credite cu valori intre 150.000 si 500.000 de euro, 60 de persoane au luat credite cu valori intre 500.000 de euro si un milion de euro, 21 de persoane au luat credite cu valori intre unul si doua milioane de euro si patru persoane au luat credite cu valori de peste doua milioane de euro.

„Suma valorii creditelor luate de aceste 1.402 persoane este de 1,7 miliarde lei (cca. 1,2 milioane lei per credit). Aceste date indica faptul ca exista credite pentru care nu se justifica o functie de protectie sociala a legii”, a subliniat Bogdan Olteanu.

„Mai mult, se observa ca, pe masura ce creste valoarea creditului, se inrautateste disciplina de plata (…). In forma actuala, Legea poate genera risc sistemic, implementarea acesteia afectand stabilitatea financiara si functionarea institutiilor de credit si putind conduce la costuri pentru contribuabil”, a continuat acesta.

Bogdan Olteanu a prezentat si argumente etice, spunand ca BNR vrea „o lege corecta, transparenta si care sa produca efecte acolo unde este nevoie”.

In actuala forma, „propunerea isi depaseste rolul social in trei dimensiuni”, sustine viceguvernatorul BNR.

In primul rand, pentru ca „se aplica oricarei persoane, indiferent de avere si venituri si indiferent daca rambursarea creditului ii creeaza dificultati sau nu”.

In al doilea rand, legea „se aplica oricarui tip de imobil dobandit prin credit ipotecar, fie ca e vorba de unul cu destinatie de locuinta, fie ca e vorba de terenuri sau de dezvoltari imobiliare cu scop comercial”.

In al treilea rand, pentru ca legea „se aplica oricarei situatii locative a debitorului, indiferent ca locuieste in imobilul ipotecat sau nu, fie ca detine sau nu alte solutii locative”.

„Acest lucru nu este moral. Masurile exceptionale, si iertarea de datorii este o masura exceptionala, trebuie aplicate numai in situatii exceptionale, precum este cea a debitorului care risca sa ramana fara locuinta datorita imposibilitatii de a isi plati creditul”, a sustinut Olteanu.

reportersite