Wednesday , May 29 2024

BNR este responsabilă că nu a cerut în cei şase ani de la izbucnirea crizei conversia creditelor din franci în lei

franc elvetian

Două sute de mii de români trebuie de astăzi să achite o rată cu cel puţin 20% mai mare în lei la creditele în franci elveţieni ca urmare a şocului de ieri de pe pieţele financiare internaţionale.

Cursul leu / franc anunţat de BNR s-a depreciat de la 3,74 lei pentru un franc la 4,32 de lei, însă la casele de schimb francul a ajuns şi 5 lei în urma deprecierii bruşte a euro faţă de francul elveţian pe pieţele internaţionale. Euro a căzut de la 1,2 franci elveţieni la 0,9 dintr-o dată, adică cu 27%! De la căderea Lehman Brothers pe 15 septembrie 2008 sistemul financiar internaţional nu a mai suferit un asemenea şoc.

Elveţia este în inima sistemului financiar mondial, iar în mod normal şi o evoluţie a cursului de 1-2% pe zi este considerată foarte mare pe pieţe unde se tranzacţionează zilnic zeci de miliarde de euro. Cu un PIB de doar circa 600 de miliarde de franci, Elveţia are active bancare de 2.800 de miliarde de franci. Într-o oră, în euro acestea au crescut de la 2.300 de miliarde la 2.600 de miliarde. 300 de miliarde de euro în plus la activele bancare elveţiene într-o oră! Însă pentru cei împrumutaţi în franci, un coşmar.

Continuarea pe zf.ro

Vezi si

Productivitatea unui salariat din România este de 15.000 de euro/an, de trei ori sub media europeană

Cele aproximativ 540.000 de IMM-uri existente, la ora actuală, în România ne plasează tot pe …