Friday , March 29 2024

BNR: Dobânzile la credite vor creşte serios în perioada următoare

Reprezentanții sistemului bancar atenționează că majorarea dobânzilor îi va afecta puternic pe românii cu venituri mici care au rate în lei. Inclusiv pe cei care au luat credite cu Prima Casă. Bancherii estimează că o creștere cu două puncte procentuale a dobânzilor va lovi puternic o treime din populația cu împrumuturi imobiliare în lei. Mai exact pe cei care câștigă cel mai puțin. Acești oameni își vor duce 75% din venituri la bancă.

bani1

Românii trebuie să fie foarte precauți în perioada următoare având în vedere că BNR estimează o creștere a dobânzilor, scrie jurnalul.ro. „A cumpăra o casă este o decizie pe termen lung și trebuie să fim în stare să o putem plăti”, a spus Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate din BNR.

Calculele Băncii Naționale arată că o treime din debitorii cu împrumuturi ipotecare, cei cu veniturile cele mai scăzute, au acum un grad de îndatorare de 65%, însă acesta va ajunge la 75% dacă dobânzile vor crește cu două puncte procentuale. În plus, nici cursul nu va sta pe loc dacă dobânzile cresc și astfel vor fi afectați și românii cu credite în valute. Șeful Direcției de Stabilitate din BNR atrage atenția că majorarea dobânzilor nu este o amenințare ipotetică, ci una foarte concretă având în vedere că intrăm într-o perioadă în care dobânzile vor fi în creștere în toată Europa.

“Estimarea de 75% se referă la o valoare medie, însă unii oameni sunt mult mai împrumutați. Au două, trei credite. De exemplu, au un credit ipotecar și unul de nevoi curente, pentru mobilă, electrocasnice etc. Acești oameni ar putea fi într-o situație destul de critică ” Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate din BNR.

Banca Națională are acum mecanisme pentru a limita îndatorarea la creditele de consum, nu însă și pentru cele ipotecare.

Președintele de onoare al Asociației Române a Băncilor (ARB), Radu Ghețea, spune că va propune băncilor să nu mai lege atât de mult formula de calcul a ratei de ROBOR. “Ar fi de dorit ca la creditele pentru persoane fizice să nu mai fie legat atât de puternic costul creditului de un indicator – ROBOR – care este atât de puțin controlat de către clienți. Voi propune colegilor din ARB să avem o dezbatere mai amplă pe tema aceasta”, a spus Radu Gheţea la seminarul EU-COFILE organizat, la Sinaia, de ARB, BNR și Alpha Bank. Ghețea a mai spus că nici indicatorul EURIBOR (de care sunt legate creditele de consum în valută) nu va mai rămâne mult în jurul cotei zero.

“ROBOR, ca și EURIBOR, n-ar trebui să mai apese atât de mult asupra clienților persoane fizice, ei ar trebui să fie mai bine protejați de alte formule”, spune Radu Ghețea, președinte de onoare ARB.

Ghețea a prezentat și un model care ar putea fi aplicat. Acesta pleacă de la dobânda “prime rate” pe care băncile o acordă celor mai puțin riscanți clienți, la care se adaugă o marjă în funcție de gradul de risc al clientului.

Pentru a proteja oamenii de propria lor exuberanță, Banca Națională ar putea introduce praguri de îndatorare peste care băncile să nu mai poată acorda creditele imobiliare, a declarat Eugen Rădulescu

Volumul creditelor de consum nou-acordate se ridică la 30 miliarde de lei și sunt în creștere de la 25 de miliarde de lei, în 2016. În schimb, creditele ipotecare au coborât la 24 miliarde de lei, de la aproape 26 de miliarde de lei, în 2016

 

 

Vezi si

Anul 2025 va aduce noi majorări ale taxelor locale pe proprietate

Taxele și impozitele pe proprietăți (imobile și terenuri), colectate și utilizate de autoritățile locale, vor …