Saturday , April 20 2024

BNR avertizează: Sunt bănci care pot da faliment. Și nu una sau două!

BNR

Mai multe bănci ar putea da faliment în cazul în care conversia creditelor în valută s-ar face la cursul din momentul încheierii contractelor, a atras atenția Nicolae Cinteză de la BNR.

“Sunt banci care pot da faliment daca conversia se face la curs istoric. Ganditi-va cati deponenti au clientii bancilor respectiva. Si nu una sau doua banci risca falimentul!”, a spus Nicolae Cinteza, seful sectiei de Supraveghere al BNR.

Cinteza nu crede că Legea insolvenței persoanelor fizice ar putea rezolva situatia românilor cu credite în franci elvețieni.

În schimb, potrivit lui Cinteză, o soluție viabilă pe termen scurt ar fi propunerea ministrului de Finanțe de modificare a ordonanței cunoscute sub numele de “Electorata”, astfel încât să permită includerea mai multor restanțieri în grila de reducere a ratelor la bănci pentru o anumită perioadă de grație.

Ministrul Finantelor Darius Valcov, Seful Supravegherii bancare, Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Stabilitate din BNR Ion Dragulin , Steven van Groningen (CEO Raiffeisen Bank), reprezentanti ai bancherilor si ai asociatiilor de consumatori participa in acest moment la discutiile din Comisia de Buget Finante.

“Va spun de la inceput ca nu sunt avocatul bancilor, dar trebuie sa fiti informati asupra consecintelor care pot apareaBNR apara stabilitatea sistemului bancar, adica mentinerea capacitatii bancilor de a da credite si protectia deponentilorAm vazut ca si in discutiile de azi se vand iluzii”, a mai spus Cinteza citat de Hotnews.ro.

Oficialul BNR a precizat că BNR nu poate interveni asupra cursului francului elvețian, răspunzând astfel solicitărilor de a stabiliza cursul francului pe piața românească.

“Vorbea cineva de stabilirea unui culoar de variatie pentru cursul francului. Pai cursul francului se stabileste in functie si de cursul euro/franc, care nu e de competenta BNR”, a spus Cinteza.

 

Vezi si

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populației

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele …