Friday , March 29 2024

BNR a modificat prognoza de inflaţie pentru acest an de la 7,8% la 8,2%

Banca Naţională a României a modificat în urcare prognoza de inflaţie pentru acest an de la 7,8%, cât estima în luna august, la 8,2%, cifră care va fi anunţată joi la raportul trimestrial asupra inflaţiei, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate negocierilor cu FMI.

“BNR anticipează că va închide acest an cu o inflaţie de 8,2%, scenariu pe care îl consideră chiar uşor optimist dacă se vor manifesta anumite riscuri”, au spus sursele citate.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în septembrie la un nou maxim pentru ultimii doi ani, de 7,77%, depăşind estimarea medie a analiştilor, de 7,6%.

În august, Banca Naţională a României a urcat estimarea privind rata inflaţiei la finele acestui acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorării TVA de la 19% la 24% începând din luna iulie.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, marţi, menţinerea dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, precum şi a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută la 15% şi, respectiv, 25%.

Totodată, BNR a stabilit ţinta de inflaţie pentru 2012 la nivelul din 2011, de 3%, plus/minus un punct procentual, şi a fixat o ţintă staţionară începând din 2013, de 2,5%, plus/minus un punct.

Banca centrală a arătat că ţintele asumate urmează să fie discutate cu Guvernul.

BNR nu s-a încadrat în ţinta de inflaţie în ultimii trei ani şi estimează că rata anuală va depăşi intervalul ţintit şi la finele acestui an, ca urmare a majorării TVA de la 19% la 24% începând cu luna iulie.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,74% anul trecut, dar s-a situat uşor în afara intervalului ţintit de 2,5 – 4,5%, după ce a depăşit în 2007 şi 2008 limitele superioare ale intervalelor ţintite de BNR cu câte 1,5 puncte procentuale, când s-a plasat la 6,5% şi, respectiv, 6,3%.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

Vezi si

Anul 2025 va aduce noi majorări ale taxelor locale pe proprietate

Taxele și impozitele pe proprietăți (imobile și terenuri), colectate și utilizate de autoritățile locale, vor …