Thursday , April 18 2024

Bloomberg: Prețul gazelor naturale în Europa a crescut luni cu 15%

Preţul de referinţă la gazele naturale în Europa a urcat luni, după ce fluxurile ruseşti către Germania printr-o conductă cheie au scăzut la zero în weekend, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Potrivit operatorului de reţea Gascade, livrările de gaze naturale ruseşti către Germania la punctul de intrare Mallnow au scăzut la zero sâmbătă. În schimb, conducta Yamal-Europe a trimis gaze în est, din Germania spre Polonia, iar acele fluxuri au crescut suplimentar luni.

Livrările prin gazoductul Yamal-Europe, una dintre rutele folosite de Gazprom pentru a livra combustibil în regiune, ar urma să fie plafonate luna aceasta, după ce grupul rus a rezervat doar 35% din capacitatea lunară oferită la Mallnow.

Preţurile gazelor este legat în prezent de diversele semnale şi, în special, de cele trimise din Rusia. „Deşi evoluţii slabe în weekend nu sunt neobişnuite, ele trimit un semnal greşit pieţelor”, a apreciat Ole Hansen, de la Saxo Bank A/S.

Preţul de referinţă la gazele naturale în Europa a crescut luni cu 15%, la 74,35 euro pentru un Megawatt oră, după ce vineri înregistraseră un declin de 16%, în urma cererii preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, adresată Gazprom, de a majora livrările de gaze spre Uniunea Europeană, după ce va umple depozitele interne. În pofida scăderilor recente, cotaţiile la gaze sunt totuşi de trei ori mai mari comparativ cu nivelul la care erau în urmă cu şase luni.

Sâmbătă, Gazprom a anunţat că îndeplineşte deplin solicitările clienţilor săi din Europa, iar „fluctuaţiile înregistrate la cererea de gaze ruseşti depind de necesităţile actuale ale cumpărătorilor”.

Cererea de gaze naturale a crescut pe măsură ce revenirea economiei din pandemie a condus la stocuri mai mici de gaze şi la o competiţie acerbă pentru livrări din partea cumpărătorilor asiatici. De exemplu, China vrea să cumpere cantităţi mai mai de gaze lichefiate, chiar dacă preţurile sunt la un nivel record, înaintea debutului sezonului de iarnă.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia.

Potrivit unor oficiali ruşi citaţi de Bloomberg, Rusia vrea ca preţul gazelor pe piaţa din Europa, principalul său client, să scadă cu 60% faţă de nivelul actual, deoarece o apreciere prelungită ar putea afecta cererea pentru gazele livrate de Gazprom.

La începutul acestei luni, cotaţiile la hub-ul din Olanda au ajuns la nivelul record de 162 euro pentru Megawatt oră, adică aproximativ 2.000 de dolari pentru o mie de meri cubi. Potrivit unuia dintre oficialii citaţi de Bloomberg, Rusia vrea ca preţurile la gaze în Europa să fie undeva între 300 şi 400 de dolari pentru mia de metri cubi, un nivel care ar permite grupului Gazprom să îşi menţină poziţia dominantă pe piaţa continentului. (Agerpres)

Vezi si

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru cazare în perioada minivacanței de Paști

67,5% dintre români spun că ar plăti între 150 și 300 de lei/camera dublă/noapte, iar …