Saturday , December 3 2022

BERD: Problema sistemului energetic românesc este vechimea, cel mai simplu este să-l privatizaţi

Problema principală a sectorului energetic românesc este vechimea echipamentelor, iar cel mai simplu mod de a le moderniza este vânzarea către companii private, consideră Louis Borgo, Senior Banker în Departamentul Power and Energy al BERD.

“Cel mai simplu de făcut este prin vânzarea către sectorul privat. Este important ca ţara să se concentreze să aducă investiţii în sector, să privatizeze şi să fac loc investiţiilor private. (…) Pe termen lung este important să privatizaţi, pentru ca sectorul să fie mai sănătos şi mai competitiv. La privatizări preţul nu ar trebui să fie elementul principal”, a afirmat Borgo, prezent la seminarul ZF Power Summit, organizat de Ziarul Financiar.

El a adăugat că România trebuie să continue să privatizeze sectorul producţiei de electricitate, controlat predominant de stat, fie prin parteneriate public-private, fie prin listarea la bursă.

Guvernul a anunţat deja un program de privatizări pentru acest an, luând în calcul atât parteneriatele public-private, cât şi plasarea pe piaţa de capital a unor pachete minoritare de acţiuni ale unor companii de stat.

Întrebat dacă BERD este interesată să cumpere acţiuni la vreo companie de stat care va fi listată la bursă, Borgo a menţionat producătorul de gaze Romgaz şi producătorul de energie Hidroelectrica, două dintre cele mai mai companii din România.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să vândă acţiuni reprezentând câte 15% din Romgaz, Transelectrica, Transgaz şi 10% din Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi OMV Petrom.

Vezi si

Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie la „Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că programul „Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit, iar …