Wednesday , September 28 2022
Breaking News

Benzina s-a scumpit cu 20% de la începutul anului, iar motorina, cu 37%

Prețul benzinei a crescut cu 20% de la începutul anului, iar cel al motorinei, cu 37%, incluzând reducerea de 50 de bani pe litru de la pompă, arată datele furnizate de Consiliul Concurenței, la solicitarea Agerpres.

Prețul mediu al benzinei standard în România, conform informațiilor din Monitorul Prețurilor, a fost, pe 2 septembrie, de 7,39 lei/litru (cu reducerea de 50 de bani aplicată), în timp ce motorina se comercializa, în medie, cu 8,37 lei/litru (cu reducere).
De la începutul anului, fără a lua în calcul reducerea de 50 de bani/litru, prețul benzinei a crescut cu circa 28%, iar cel al motorinei s-a majorat cu aproximativ 44%.
Cotațiile Platts pentru benzină și motorină (mai relevante în stabilirea prețurilor carburanților decât cotația țițeiului), cât și valoarea la care se tranzacționează țițeiul, deși sunt în scădere față de maximumul istoric din luna iunie a acestui an, sunt totuși la un nivel care nu a mai fost atins din anul 2014.
Pe data de 2 septembrie, țițeiul se tranzacționa în jurul valorii de 93 dolari/baril, cu circa 20% mai mult decât valoarea de la începutul anului.
În aceeași perioadă, cotația Platts a benzinei, convertită în lei, pentru a surprinde efectul cursului de schimb leu/dolar, s-a majorat cu 20%, în timp ce cotația motorinei este mai mare cu 77% față de începutul anului.
Aplicarea reducerii de 50 de bani/litru, începând cu 1 iulie, de către toți marii distribuitori, face ca prețurile medii reale din data de 2 septembrie, față de cele de la 1 ianuarie 2022, să fie cu doar 20% mai mari pentru benzină și 37% mai mare pentru motorină, arată datele Consiliului Concurenței.
De la 1 iulie 2022, odată cu intrarea în vigoare a OUG 106/2022, pe lângă reducerea de 50 de bani/litru aplicată de toți distribuitorii, prețul mediu al benzinei a scăzut cu 76 de bani/litru, în timp ce prețul mediu al motorinei a fost mai mic cu 35 de bani/litru.
În ceea ce privește comparația cu prețurile din UE, conform datelor furnizate de publicația Oil Bulletin a Comisiei Europene, prețurile medii ale benzinei din România au fost constant sub media UE.
În ceea ce privește motorina, situația a fost similară în cea mai mare parte a ultimelor 13 luni, cu excepția câtorva momente (mai, iulie, august 2022), când prețul mediu al motorinei din România a fost la același nivel cu sau chiar puțin peste prețul mediu din UE.
Trebuie menționat, totuși, că prețurile raportate de România la CE sunt cele întregi, fără a include reducerea de 50 bani/litru aplicată de distribuitorii de carburanți în urma apariției OUG 106/2022, de la 1 iulie. Prin urmare, prețurile reale plătite de consumatorii din România sunt cu aproximativ 100 euro/1000 de litri mai mici decât cele publicate de CE.
Astfel, în săptămâna 29 august – 4 septembrie 2022 (cele mai recente date disponibile), la benzină, prețul cu taxe a fost cu 10% mai mic față de media UE (locul 10), fără taxe – cu 6,7% mai mic față de media UE (locul 21), fără taxe și cu reducerea de 50 de bani, cu 14% mai mic față de media UE.
La motorină, prețul cu taxe a fost cu 4% mai mic față de media UE (locul 12), fără taxe – cu 1,4% mai mic față de media UE (locul 16) și fără taxe și cu reducerea de 50 de bani, cu 8,2% mai mic față de media UE. (Agerpres)

Vezi si

Ultima sesiune pentru programele Rabla și Rabla plus va începe pe 30 septembrie

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță că ultima sesiune de înscriere în cadrul programelor „Rabla” …