Thursday , April 25 2024

BCR micsoreaza avansul pentru creditele imobiliare in marile orase din tara

BCR, cea mai mare banca din Romania dupa active, a anuntat ca micsoreaza avansul pentru creditele imobiliare de la 35% la 25% in marile orase din tara.

BCR

Reprezentantii institutiei financiare au explicat si conditiile in care a fost luata aceasta decizie.

“Problema de accesibilitate data de cresterea avansurilor la creditele ipotecare standard, este o consecinta directa a Legii darii in plata. BCR nu si-a dorit si nici nu a planificat vreodata cresterea avansurilor la credite, ci s-a dedicat permanent misiunii de a fi cel mai mare si mai accesibil finantator imobiliar din Romania.

BCR a fost prima banca ce a initiat exclusiv creditarea in moneda nationala, introducand in acelasi timp ofertele de dobanda fixa pe termen lung (5 si 10 ani) “, se arata in notificarea bancii remisa Ziare.com.

Institutia financiara marise in luna mai avansul pentru creditele ipotecare de la 15% la 35%, pe fondul efectelor Legii darii in plata.

Si alte banci au luat masuri similare, printre care se numara CEC Bank, BRD, Alpha Bank, Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost, Banca Transilvania, OTP Bank si Intesa Sanpaolo Bank.

De ce a micsorat BCR avansul doar in marile orase

BCR a explicat si de ce a luat decizia de micsora avansul la creditele ipotecare doar in marile orase.

“In conditiile create de Legea darii in plata, avem o abordare prudentiala si am calibrat riscul de creditare, dar analizand evolutiile pietelor regionale, am gasit solutii diferentiate, astfel incat sa ne putem sprijini clientii si sa asiguram stabilitatea creditarii ipotecare, in limita noii paradigme”, se arata in informarea bancii.

Ca urmare, BCR a luat decizia de a micsora avansul pentru creditele ipotecare standard acordate in cele mai mari orase din Romania de la 35% la 25%, din urmatoarele motive:

– piata imobiliara din orasele medii si mari a avut parte de o dinamica accelerata, dar in acelasi timp si de un grad de lichiditate crescut;
– decizia de a aborda in mod segmentat piata, in functie de capacitatea de absorbtie si lichiditatea regionala le permite sa oferie “solutii adecvate”, deoarece “marea majoritate a solicitarilor clientilor se concentreaza in aceste centre urbane de marime mijlocie si mare”;
– masura vine in sprijinul “clientilor care sunt obligati sa detina un avans considerabil avand in vedere nivelul de pret mai ridicat al locuintelor din orasele medii si mari”.

 

Vezi si

Grindeanu: Tarom trebuie să intre în reorganizare economică

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, că TAROM va primi până la finele lunii …