Monday , October 3 2022

BCE surprinde pietele si reduce la zero dobanda de politica monetara

BCE

Banca Centrala Europeana (BCE) a redus joi cele trei dobanzi de interventie, barometrul creditelor in zona euro, aducand dobanda de politica monetara la zero, pentru prima oara in istoria sa, anunta AFP.

Dobanda la depozite, care se aplica depozitelor de lichiditati pe care bancile le pastreaza la BCE pentru o zi si care era de -0,30% din decembrie 2015, a fost redusa la -0,40%, a anuntat un purtator de cuvant al BCE. Facilitatea de creditare a fost redusa la 0,25%.

De asemenea, BCE a anuntat ca majoreaza de la 60 la 80 de miliarde de euro suma pe care o aloca lunar pentru rascumpararea de datorii (asa numita relaxare cantitativa)

Banca a decis de asemenea sa extinda aria titlurilor eligibile pentru aceste operatiuni la obligatiuni emise de companiile non-financiare din zona euro.

In fine, banca va lansa incepand cu iunie un nou program imens de credite pe termen lung pentru banci.

Imediat dupa acest anunt, principalele burse europene au cunoscut aprecieri semnificative: la Milano, indicele FTSE Mib castiga 3,62%, la Paris indicele CAC 40 se aprecia cu 3,29%, piata din Londra se aprecia cu 2,5% iar euro pierdea teren fata de dolar.

Obiectivul acestor masuri este incitarea bancilor sa injecteze bani in economia reala, pentru a reporni creditele, inflatia si cresterea.

In ultimii trei ani, cresterea preturilor si a consumului in zona euro se situeaza sistematic sub obiectivul BCE – o cifra apropiata, dar sub 2%.

Vezi si

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat HoReCa 2

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat …