Friday , April 19 2024

BCE menţine dobânda de politică monetară la 0,75%

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut joi dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,75%, unde se află de la mijlocul anului trecut, decizia fiind în linie cu aşteptările analiştilor consultaţi de Bloomberg, potrivit Mediafax.

“Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,75%, 1,50% şi, respectiv, 0%”, se arată într-un comunicat al BCE.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, va susţine o conferinţă de presă, unde va trebui, probabil, să răspundă la întrebări legate de situaţia Italiei. Randamentele obligaţiunilor italiene au crescut din cauza impasului politic generat de alegerile parlamentare recente, în urma cărora niciuna din forţele politice intrate în parlament nu a obţinut majoritatea necesară formării guvernului.

Problemele Italiei au ridicat semne de întrebare privind disponibilitatea BCE de a interveni dacă volatilitatea de pe pieţele financiare ameninţă economia.

Banca dispune de un program prin care poate face achiziţii nelimitate de obligaţiuni, pentru a normaliza costurile de împrumut ale statelor din zona euro care se confruntă cu probleme de finanţare, însă programul poate fi activat doar dacă statul care vrea să beneficieze de sprijin cere ajutorul fondului de urgenţă al zonei euro şi acceptă să implementeze reforme, potrivit Bloomberg.

“Mă aştept ca BCE să transmită un avertisment în direcţia Italiei că nu va exista o relaxare a condiţiilor pentru programul de achiziţii de obligaţiuni. Draghi va reitera condiţiile enunţate în septembrie şi va sugera că Italia nu trebuie să ceară ajutor BCE”, a declarat, anterior deciziei BCE, Christian Schulz, economist la Berenberg Bank Londra.

BCE a coborât la începutul lunii iulie rata cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, şi a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungând la minime istorice.

Tot joi, Banca Angliei a anunţat menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul minim record de 0,5%, unde se află din martie 2009, în timp ce plafonul programului de achiziţii de obligaţiuni a fost păstrat la 375 miliarde de lire sterline.

Vezi si

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populației

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele …