Tuesday , July 5 2022

BCE a menţinut dobânda de politică monetară la minimul record de 0,05%

BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, joi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, decizie anticipată de toţi cei 54 de analişti economici consultaţi de Bloomberg, potrivit Mediafax.

“Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% şi, respectiv, -0,20%”, se arată într-un comunicat al instituţiei europene.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, va susţine o conferinţă de presă în care va explica decizia luată de BCE în cadrul şedinţei lunare a instituţiei, iar investitorii aşteaptă discursul său pentru indicii referitoare la noi măsuri de stimulare a economiei europene.

Zona euro a consemnat o creştere economică slabă în trimestrul al treilea, iar rata şomajului se află la 11,5%.

Inflaţia a încetinit la 0,3% în luna noiembrie, marcând minimul ultimilor cinci ani, iar trendul ar putea să se menţină şi în lunile următoare, dat fiind că preţul barilului de petrol a scăzut cu 26% în acest an.

BCE a redus, la începutul lunii septembrie, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, de la 0,15%.

Tot în urma şedinţei din septembrie, BCE a anunţat că va lansa, în luna octombrie, două noi programe pentru cumpărarea de eurobonduri emise de statele din zona euro şi de obligaţiuni garantate cu active din sectorul privat, în încercarea de a impulsiona creşterea economică şi a încuraja creditarea.

Anterior, BCE a decis modificarea frecvenţei şedinţelor de politică monetară, acestea urmând să aibă loc la fiecare şase săptămâni, nu în fiecare lună, ca până în prezent.

Următoarea şedinţă a Consiliului Guvernatorilor BCE va avea loc în 22 ianuarie.

 

Vezi si

Absența forței de muncă este o amenințare majoră pentru creșterea economică a României

Potențialul de creștere economică a României este pus sub semnul întrebării de lipsa forței de …