Thursday , April 25 2024

Băsescu: Un nou acord cu FMI va proteja România de populismul politicienilor

România are nevoie de un nou acord, preventiv, cu FMI şi cu UE pentru a se proteja de proprii politicieni, de populism, care poate lua amploare în orice moment, a declarat preşedintele Traian Băsescu într-un interviu acordat Financial Times.

“Este necesar, iar acest acord preventiv cu FMI şi UE poate proteja România împotriva chiar a propriilor politicieni, împotriva populismului, care poate lua amploare în orice moment în România, în Parlament”, a afirmat Băsescu, întrebat de FT dacă România are nevoie de un nou acord, chiar dacă Guvernul face progrese pentru atingerea obiectivului privind reducerea deficitului bugetar la 4,4% din Produsul Intern Brut anul viitor.

Publicaţia britanică subliniază că un nou acord de asistenţă internaţională ar putea duce la impunerea unor măsuri şi mai austere decât cele adoptate deja.

“Obiectivul nostru este, în primul rând, de a finaliza actualul acord, care va expira în aprilie. Dacă prima înţelegere a avut ca scop salvarea României de la derapaj şi începerea consolidării fiscale, următorul acord cu FMI va avea modificat centrul de gravitaţie. Vom schimba obiectivele în obiective europene. Acum avem ca obiective rularea programelor finanţate de UE şi, bineînţeles, continuarea consolidării fiscale; să rulăm programele pe care le avem cu UE; să începem implementarea Agendei 2020 a Uniunii; să îmbunătăţim credibilitatea României, să stimulăm o abordare pozitivă a investiţiilor directe străine. Acestea sunt obiectivele angajamentului preventiv cu FMI şi UE”, a afirmat Băsescu.

Aceste obiective trebuie însă orientate pe procesul de integrare europeană, utilizând fonduri de la UE, crescând flexibilitatea administraţiei şi a pieţei muncii, unde România are în continuare probleme, a arătat şeful statului.

“Este ceea ce trebuie să corectăm anul viitor…Am stabilit că prioritatea noastră este consolidarea fiscală, iar următorul pas va fi procesul de recuperare”, a spus Băsescu.

Întrebat dacă este încrezător că România poate menţine stabilitatea politică îndeajuns de mult pentru aplicarea măsurilor necesare în vederea conslidării bugetului, preşedintele a afirmat că nu sunt motive pentru ca în 2011 să nu fie păstrată majoritatea în Parlament, în condiţiile în care cele mai severe măsuri au fost deja luate.

El apreciază, totodată, că nu vor fi mişcări sociale de amploare în următoarele luni, deoarece punctul culminant în această privinţă a fost atins în octombrie.

“Am supravieţuit, continuându-ne măsurile, şi nu mă aştept să mai fie mişcări sociale de amploare în următoarele luni, chiar dacă populaţia nu este mulţumită cu măsurile pe care le luăm”, a spus Băsescu.

Şeful statului a menţionat, printre măsurile destinate consolidării fiscale, scăderea cu 25% a salariilor în sectorul public, anularea bonusurilor, reducerea cu 15% a sumelor alocate protecţiei sociale şi îngheţarea pensiilor. Totodată, guvernul a diminuat cheltuielile din administraţia publică şi aproape 80.000 de angajaţi au fost nevoiţi să părăsescă acest sector. În plus, a fost majorată TVA la 25%, au fost introduse taxe pe proprietatea intelectuală, a fost eliminat al treisprezecelea salariu, care a devenit o tradiţie în România. A fost introdusă, de asemenea, o lege referitoare la responsabilitatea fiscală.

“Toate aceste lucruri s-au întâmplat în acest an, iar în următorul vom continua procesul reducerii numărului angajaţilor de la stat”, a mai spus Băsescu.

Vezi si

Grindeanu: Tarom trebuie să intre în reorganizare economică

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, că TAROM va primi până la finele lunii …