Friday , March 1 2024

Băsescu, la Forumul economic româno-turc: Credeţi în România, are nevoie acută de investiţii

basescu-turcia

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, joi, un mesaj către oamenii de afaceri turci, de a investi în România, pentru că are nevoie acută de investiţii pentru a reduce decalajul dintre ea şi ţările vechi membre ale Uniunii Europene.

“Mesajul este că sunteţi bineveniţi în România, că vă mulţumim pentru încrederea pe care aţi avut-o pentru a investi banii în România şi nu aţi investit puţini. În 2011, vorbeam de obiectivul ca cifrele de afaceri să atingă 10 miliarde. Între timp a avut loc o creştere de 1,2 miliarde de dolari, iar în doi-trei ani, va atinge această ţintă de 10 miliarde de dolari”, a spus şeful statului, la Forumul economic româno-turc pentru investiţii şi comerţ, desfăşurat la Ankara.

El i-a îndemnat pe oamenii de afaceri turci să creadă în România: “Credeţi în România. Puteţi să credeţi în România, pentru că are o nevoie acută de investiţii, pentru a reduce decalajul dintre ea şi vechile state membre UE. În România se poate investi, având o viziune pe termen lung”.

Şeful statului a arătat că România a trecut prin criza eocnomică din 2009-2010 şi şi-a revenit mult mai repede ca alte ţări din UE cu pretenţii, pentru că a avut la momentul potrivit un guvern hotărât.

“Suntem în cel de-al treilea an cu creştere economică, deja începem să avem pretenţii pentru o creştere economică între 3 şi 4%. Nu ne-a fost uşor, dar rezultatul măsurilor luate în 2010 a fost cel pe care îl vedem azi: o ţară echilibrată macroeconomic, cu datorii scăzute şi o ţară cu un deficit bugetar de 2,5%, mic faţă de ce se întâmplă în Uniunea Europeană”, a spus preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a mai menţionat că investiţiile sunt necesare economiei româneşti, de aceea şi guvernele au luat măsuri de stimulare a investitorilor străini şi a dat ca exemplu ajutorul de stat, prin care guvernul doreşte să susţină o parte din investiţii, iar a doua, măsura prin care o parte din fondul de salarii este susţinut de guvern, dacă se creează locuri de muncă noi.

Traian Băsescu a enumerat şi domeniile prioritare: infrastructură, energie, industria alimentară.

“Suntem extrem de interesaţi în investiţiile private în domeniul sănătăţii”, a mai arătat preşedintele Băsescu.

Despre investiţiile în turism, Traian Băsescu a spus că nu este cel mai bun semnal să spui investitorilor turci să investească în turism, când în Turcia este un boom în acest sector.

“Vă spun să faceţi ceva ce nu puteţi face în Turcia: investiţi în turismul balnear”, a declarat Traian Băsescu, adăugând că “în România sănătatea izvorăşte din pământ”.

Băsescu a făcut referire la apele minerale, apele cu calităţi terapeutice extraordinare, dar şi la capacitatea României pentru tratarea oamenilor de vârsta a treia, în geriatrie, cu nu mai puţin celebra reţetă a regretatei profesoare Ana Aslan.

“Avem în România un potenţial extraordinar pentru turismul de sănătate, vă invit să investiţi, pentru că înseamnă a investi cu profit!”, a mai declarat Traian Băsescu.

Vezi si

Secretar de stat: În 2024 e „pace fiscală” pentru că e an electoral. La Finanțe s-a început o analiză a impozitării progresive

Ministerul Finanțelor (MF) a început încă de anul trecut o analiză privind impozitul progresiv, discuția …