Friday , March 29 2024

Băsescu a promulgat Legea energiei electrice şi a gazelor naturale

Președintele Traian Băsescu a semnat luni Decretul pentru promulgarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale.

Deputaţii au aprobat, la 14 iunie, proiectul privind Legea energiei şi a gazelor naturale, cu 186 voturi pentru, trei împotrivă şi şapte abţineri, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională pe acest act normativ.

Plenul Senatului adoptase legea pe 29 mai, potrivit Mediafax.

Preşedintele comisiei de industrii, Iulian Iancu, a susţinut, la acel moment, după analizarea proiectului, că odată cu punerea în aplicare a Legii Energiei Eletrice şi a Gazelor Naturale, “băieţii deştepţi” dispar, niciun contract nemaiputând fi făcut “în spatele uşilor închise”. “Unele (modificări – nr. red) se referă la furnizare, subiectul cel mai sensibil din ultimii ani referitoare la băieţii deştepţi, respectiv începând de la apariţia acestei legi, băieţii deştepţi dispar ca urmare a constrângerilor pe care le impune Legea Energiei Electrice şi Gazelor Naturale. Sunt obligaţi producătorii să pună în piaţă în mod transparent, nediscriminatoriu şi concurenţial toată cantitatea de energie electrică, respectiv gaze naturale. Cu alte cuvinte, niciun contract nu se mai poate desfăşura în spatele uşilor închise. De asemenea, există o prevedere expresă legată de furnizare ca şi procent care îi rămâne furnizorului, aici am avut în vedere acel procent care s-a desprins din activitatea de tarif reglementat de Autoritate pe zona casnică şi acela a fost luat ca repes şi atât le este lăsat furnizorilor. Diferenţa, oricare ar fi ea până la preţul final, este colectată de către statul român într-un Fond de Siguranţă a Sistemului Energetic Naţional, pentru că în aceşti ani ei nu au participat deloc la siguranţa sistemului”, a explicat Iulian Iancu.

De asemenea, Iancu a punctat că există prevederi care îi protejează pe consumatorii vulnerabili. „Sunt prevederi care se adresează consumatorilor vulnerabili protejându-i, tinând cont de nivelul de salarizare, de vârstă, de sănătate. Există reglementări speciale pentru aceste categorii sociale care vor fi realizate în comun de ministerul muncii, Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, Autoritatea de Reglementare”, a adăugat Iancu.

“Prin prezentul proiect de act normativ se urmărește reducerea impactului prețului la energie electrică la consumatorii finali. Proiectul asigură protecția consumatorilor finali împotriva creșterilor semnificative ale prețurilor la energia electrică”, se arată în expunerea de motive.

Vezi si

Firmele care nu pot introduce facturi în sistemul RO e-Factura sunt scutite de amenzi până la 31 mai

Guvernul prelungește cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc …