Tuesday , October 4 2022

Barroso: Politica austerităţii şi-a atins limitele. UE trebuie să pună accent pe creştere economică

barroso

Politica austerităţii urmată de Uniunea Europeană (UE) în ultimii ani nu mai are susţinere, iar UE ar trebui să pună un accent mai mare pe stimularea creşterii economice pe termen scurt şi mai puţin pe reducerea cheltuielilor guvernamentale, a declarat preşedintele CE, José Manuel Barroso, potrivit Mediafax.

Politica austerităţii urmată de Uniunea Europeană (UE) în ultimii ani nu mai are susţinere, iar UE ar trebui să pună un accent mai mare pe stimularea creşterii economcie pe termen scurt şi mai puţin pe reducerea cheltuielilor guvernamentale, a declarat preşedintele CE, José Manuel Barroso.

Austeritatea implementată de ţările UE în ultimii ani nu mai are susţinerea politică şi socială necesară pentru a funcţiona, a declarat, într-un discurs susţinut luni, preşedintele CE, citat de Wall Street Journal.

Comentariile lui Barosso sunt ultimele dintr-o serie de declaraţii ale unor oficiali, care sugerează că se produce o schimbare la nivelul politicii economice europene.

FMI a recomandat, săptămâna trecută, blocului comunitar să relaxeze măsurile de austeritate. Mai multe state din afara UE au transmis apeluri similare, susţinând că reducerile de cheltuieli din Europa trag în jos economia mondială.

“Cred că această politică este fundamental corectă, dar şi-a atins limitele. Pentru a avea succes, o politică trebuie să fie bine planificată, dar trebuie să aibă şi o minimă susţinere politică şi socială”, a spus Barroso.
Susţinerea politică pentru austeritate la nivelul UE este tot mai redusă, notează Wall Street Journal.

Economia zonei euro s-a contractat în ultimele cinci trimestre. Măsurile de austeritate implementate de guverne au contribuit la declinul cheltuielilor de consum ale populaţiei şi companiilor, iar şomajul din zona euro se află la nivelul record de 12%.

Vezi si

România și-a umplut depozitele cu cel mai scump gaz de import din istoria sa

La finalul săptămânii trecute, România avea depozitele de gaze pline în proporție de 85%, la …