Friday , December 2 2022

Băncile se împrumută între ele mai ieftin

Costurile la care băncile se împrumută între ele au scăzut constant în ultimele săptămâni datorită lichidităţii abundente de pe piaţă, iar clienţii cu credite ale căror dobânzi se resetează în această perioadă vor avea de plătit în următoarele trei sau chiar şase luni rate lunare mai mici.

Impactul scăderii dobânzilor interbancare este vizibil mai ales în cazul creditelor de valori mari. Spre exemplu, rata lunară la un credit ipotecar de 170.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) pe 30 de ani, la dobânda medie de pe piaţă, coboară cu peste 100 de lei dacă indicatorul de care este legat costul creditului scade cu un punct procentual.

Indicatorul Robor la trei luni, dobânda medie la depozitele interbancare pe termen de trei luni, a scăzut cu 0,8 puncte procentuale din toamna anului trecut ajungând în prezent la un minim de 5,4% pe an. Scăderea a fost mai accentuată de la începutul anului şi a fost resimţită cel mai bine de clienţii cu credite ale căror dobânzi s-au resetat în luna ianuarie.

Cele mai multe bănci au resetat dobânzile la credite la sfârşitul anului trecut, dar sunt şi cazuri în care procesul se derulează în acest moment deoarece anumite bănci nu au stabilit o dată fixă de resetare a dobânzilor, aceasta depinzând de data acordării fiecărui credit.

Vezi si

ONRC: Aproape 31.000 de firme au fost dizolvate până la finele lunii octombrie

Numărul firmelor dizolvate a crescut cu aproape 21%, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie …