Sunday , May 26 2024

Băncile au vândut firmelor de recuperare restanțe ale românilor cu credite în valoare de 100 de milioane de euro

banci

După primele sase luni, băncile din România au cei mai puţini rău-platnici din ultimii cinci ani. Asta nu pentru că românii şi-au achitat restanţele, ci pentru că instituţiile bancare le-au pasat pe mâna firmelor de recuperare. În doar o lună, băncile au scăpat de restanţe de aproape 100 de milioane de euro.

În prezent, în România, peste 660.000 de oameni au restanţe mai mari de 30 de zile la bănci. În doar o lună, din evidenţa băncilor au dispărut aproape 18.000 de rău-platnici şi datorii de 380 de milioane de lei, echivalentul a 86 de milioane de euro. Banii nu au intrat însă în conturile creditorilor.

Este vorba, de fapt, de o curăţare a bilanţurilor. Adică instituţiile bancare au vândut creditele cu restanţe unor fonduri de investiţii care se ocupă de recuperarea lor şi au scăpat de aceste datorii care le aduceau pierderi.

De exemplu, în această vară, Volksbank a vândut împrumuturi neplătite de aproape jumătate de miliard de euro.

Şi BCR a scăpat de credite cu întârzieri la plată de peste un miliard de lei şi pregăteşte vânzarea unui pachet de 550 de milioane de euro.

Chiar şi după aceste vânzări, băncile tot au mai multe restanţe faţă de acum şase ani. La mijlocul anului 2008, datoriile neplătite ale românilor erau de 703 milioane de lei. Între timp, însă, suma a crescut de 16 ori.

Vezi si

Peste o treime dintre angajații din construcții au salarii cuprinse între 4.500 și 7.000 de lei

Peste o treime dintre angajații din construcții au salarii cuprinse între 4.500 și 7.000 de …