Monday , December 5 2022

Băncile au pierdut 5,2 miliarde lei din cauza companiilor intrate în insolvență în 2013

banca

Băncile au pierdut 5,2 miliarde lei din cauza creditelor acordate companiilor care au intrat în insolvență în primele nouă luni din 2013, potrivit reprezentanților Companiei de Evaluare a Riscului Coface România.

Pierderile asumate de sectorul privat și de cel de stat se vor situa la 7,8 miliarde lei, respectiv 60% din total.

În primele nouă luni din 2013 au intrat în insolvență 18.321 de companii, iar datoriile cumulate, neacoperite de valoarea contabilă a activelor, sunt de 13 miliarde lei, comparativ cu 8,5 miliarde lei în aceeași perioadă a anului trecut, a declarat marți, într-o conferință de presă, Constantin Coman, country manager Coface România.

“Aproximativ 40% (5,2 miliarde lei) vor fi pierderi în bilanțurile băncilor creditoare, determinând deja creșterea ratei creditelor neperformante pe segmentul companiilor cu 4,5 puncte procentuale”, a precizat Coman.

Insolvențele companiilor din primele nouă luni au condus la pierderea a 77.000 locuri de muncă, mai puțin cu 1,8% față de aceeași perioadă din 2012 și cu 53% mai mult față de 2011.

Circa 60% din locurile de muncă pierdute sunt concentrate în cinci sectoare — fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, construcții, fabricarea produselor chimice, industria metalurgică, alte activități de servicii personale.  (AGERPRES)

Vezi si

Creditorii Cineworld analizează varianta vânzării lanţului de cinematografe Cinema City, inclusiv a celor din România

Creditorii operatorului britanic de cinematografe Cineworld Group au purtat discuţii pe tema divizării grupului şi …