Friday , April 19 2024

Banca Transilvania nu mai este o bancă românească

banca transilvania

Banca Transilvania a ieşit din grupul de patru bănci cu capital majoritar privat românesc şi a ajuns să aibă acţionariat preponderent străin.

Acţionariatul Băncii Transilvania, a treia mare instituţie de credit de pe piaţa românească, este din ce în ce mai dominat de străini, scrie Transilvania Reporter.

Tranzacţiile cu acţiuni BT făcute de persoane fizice au transformat acţionariatul băncii într-unul majoritar străin.

Mai exact 54,26% din capitalul BT este deţinut de persoane fizice şi juridice străine, din care 51,99% sunt persoane juridice străine.

Românii mai au 45,74% din capitalul băncii. Cel mai mare acţionar rămâne Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) cu 14,6% din capitalul social, în timp ce Bank of Cyprus deţine aproape 10% din acţiunile Banca Transilvania.

Autorităţile române şi cipriote anchetează preluarea a 9,7% din acţiunile Băncii Transilvania de către Bank of Cyprus, în 2009, după apariţia unor noi dovezi în acest caz, o delegaţie română urmând să se deplaseze în Cipru, potrivit Cyprus Mail citat de Mediafax.

Procurorul general adjunct din Cipru, Ricos Erotocritou, a declarat în faţa unei comisii din Camera Deputaţilor de la Nicosia că investigaţia a ajuns într-un “punct critic”, iar anchetatorii continuă colectarea de informaţii şi au început să strângă mărturii.

Potrivit declaraţiilor oficialului cipriot, citate de Cyprus Mail, autorităţile române au cerut asistenţa autorităţilor cipriote în acest caz, după apariţia unor noi dovezi. Solicitarea a fost aprobată, iar o delegaţie română va sosi în Cipru în această săptămână.

Bank of Cyprus a preluat în 2009 un pachet de 9,7% din acţiunile Băncii Transilvania, pentru 58 milioane euro. În vara anului 2010, DIICOT i-a acuzat pe Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al BT, şi pe directorul general al Bank of Cyprus Sucursala România, Georgios Christoforou, de manipularea pieţei de capital, utilizarea de informaţii privilegiate şi spălare de bani.

În dosar au mai fost acuzaţi Claudiu Silaghi, fost vicepreşedinte al CA al BT, Anastasios Isaakidis – angajat al Bank Of Cyprus Sucursala România, Mirela Silaghi şi Sergiu Dan Dascăl. Claudiu Silaghi a murit în primăvara lui 2011. Tribunalul Bucureşti i-a achitat în iulie 2011 Ciorcilă şi Christoforou, decizie menţinută în iunie 2012 la Curtea de Apel.

Pe lângă preluarea pachetului de acţiuni la Banca Transilvania, autorităţile cipriote anchetează şi achiziţionarea, de către Bank of Cyprus, a 80% din acţiunile băncii ruse Uniastrum pentru 400 milioane euro, potrivit Cyprus Mail.

Anchetele privind Banca Transilvania şi Uniastrum fac parte dintr-o investigaţie penală amplă a autorităţilor din Cipru privind criza financiară, vizând atât conduita băncilor Bank of Cyprus şi Laiki, precum şi răspunderea politică şi a autorităţilor de reglementare, inclusiv banca centrală a Ciprului.

Vezi si

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populației

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele …