Sunday , October 2 2022

Avans 25% la creditele imobiliare in euro si 40% la cele in dolari

Pentru creditele imobiliare in moneda nationala, clientii vor aduce un avans de cel putin 15%, iar la creditele imobiliare in devize straine pentru care clientii obtin veniturile in valuta de imprumut, sau indexate la acea moneda, avansul este de 20%.

Bancile vor solicita un avans de minim 25% la creditele imobiliare in euro si 40% la imprumuturile imobiliare in alte valute, daca veniturile clientului nu sunt exprimate in moneda respectiva sau nu sunt indexate la acea valuta, dar Prima Casa si refinantarile sunt exceptate de la aceste conditii.

(1) Valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 85% din valoarea garantiei ipotecare in cazul creditelor acordate in lei.

(2) In cazul creditelor denominate intr-o moneda straina sau indexate la cursul unei monede straine, valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 80% din valoarea garantiei ipotecare daca debitorul obtine veniturile eligibile denominate ori indexate la moneda creditului.

(3) Valoarea unui credit pentru investitii imobiliare acordat unui debitor care nu obtine veniturile eligibile denominate sau indexate la moneda creditului nu poate depasi 75% din valoarea garantiei ipotecare in cazul creditelor denominate in euro sau indexate la cursul euro si 60% in cazul creditelor denominate in alte monede straine ori indexate la cursul unor alte monede straine.

(4) Prevederile alin. (1) — (3) nu se aplica in cazul creditelor pentru investitii imobiliare garantate integral sau partial de stat.”, se arata la articolul 13 din Regulamentul 24/2011 al Bancii Nationale a Romaniei, privind creditele destinate persoanelor fizice.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat saptamana trecuta, ca BNR nu va impune restrictii la creditele in valuta pentru locuinte prin proiectul de regulament privind limitarea imprumuturilor de consum.

Vezi si

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat HoReCa 2

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat …