Friday , December 2 2022

Autorităţile anunţă costul facturilor pentru iarnă. Gazul se scumpeşte, energia electrică se ieftineşte

agerpres

Autorităţile române au anunţat costul facturilor pentru iarnă. Astfel, în timp ce gazele naturale se scumpesc cu 5%, energia electrică se ieftineşte cu 1%.

Curent mai ieftin, gaze mai scumpe începând cu această iarnă. Potrivit România TV, vom avea facturi mai mari la gaze cu 5%. Cu toate acestea, scumpirea este mai mică decât cea anunţată iniţial. Explicaţie vine din importurile mai mici din Rusia, datorită scăderii consumului, dat fiind faptul că numeroase combinate din România, mari consumatoare de gaze naturale, s-au închis.

În acelaşi timp, privind curentul electric, preţurile scad cu 1%, după scăderea unei taxe care era inclusă până acum în factură.

Situaţia aprovizionării cu gaze în ţara noastră este mult mai bună ca anul trecut, explicaţia fiind aceea a unui consum mai mic, scrie economica.net. Mai exact, Ioan Niculae şi-a închis combinatele de îngrăşăminte, mari consumatori de gaze naturale, astfel încât avem în prezent un surplus de producţie.

Surplusul de gaze a fost suficient şi pentru umplerea depozitelor pentru la iarnă. Astfel, România are pentru la iarnă peste 2 miliarde de metri cub de gaze, comparativ cu 1,6 miliarde de metri cubi cât avea în anii precedenţi.

Asta poate fi o veste bună şi în privinţa preţului la gazele naturale, întrucât gazul din producţia internă este la jumătatea celor din import. Anul acesta preţurile s-au menţinut scăzute pentru că la populaţie ajung doar 2% gaze din import.

 

Vezi si

ONRC: Aproape 31.000 de firme au fost dizolvate până la finele lunii octombrie

Numărul firmelor dizolvate a crescut cu aproape 21%, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie …