Monday , September 26 2022

Austria va negocia ridicarea secretului bancar pentru cetăţenii străini

austria

Austria va negocia ridicarea secretului bancar pentru cetăţenii străini care deţin conturi în ţară, aşa cum a cerut Uniunea Europeană, a declarat marţi cancelarul social-democrat Werner Faymann, transmite AFP.

“Vom începe discuţii comune cu Luxembourg. Da, vom negocia”, a spus Faymann.

Discuţiile se vor referi la schimbul automat de date bancare ale rezidenţilor din UE deţinători de conturi în Austria.

Secretul bancar, care este prevăzut în Constituţie, va fi păstrat pentru austrieci, a precizat cancelarul.

Cu o zi în urmă, Faymann declarase deja că Austria este pregătită, după concesiile făcute de Luxembourg, să discute despre o îmbunătăţire a schimburilor de informaţii bancare ale rezidenţilor europeni, în vederea combaterii evaziunii fiscale.

“Nu suntem un paradis fiscal”, a spus Faymann, reafirmând angajamentul Austriei în lupta cu evaziunea.

Austria şi Luxembourg sunt singurele ţări din Uniunea Europeană care au refuzat, în numele secretului bancar, să transmită automat informaţii referitoare la conturile rezidenţilor UE pe teritoriul său.

O directivă intrată în vigoare la începutul acestui an prevede că statele membre nu pot refuza să transmită informaţii doar pentru că sunt deţinute de o bancă sau o altă instituţie financiară.

Din ianuarie 2015, Europa vrea să impună schimbul automat de informaţii pentru cinci categorii de venituri şi capital, cu condiţia ca toate statele membre să fie de acord.

Autorităţile din Luxembourg s-au declarat dispuse, duminică, să îşi relaxeze poziţia, după ce Germania şi Franţa i-au cerut, ca şi Austriei, să renunţe la secretul bancar.

Comisia Europeană a apreciat luni drept inacceptabil ca Austria să refuze să renunţe la secretul bancar, în timp ce Luxembourg s-a declarat dispus să facă un pas în această direcţie.

Discuţiile din Austria, amplificate de alegerile legislative programate în septembrie, au adus în opoziţie social-democraţii şi conservatorii, cele două partide din coaliţia guvernamentală aflată la putere din 2008.

Social-democraţii susţin renunţarea parţială la secretul bancar, în timp ce conservatorii sunt total împotrivă.

Vezi si

Scumpirea alimentelor îi afectează puternic pe est-europeni

Când vine vorba de efectele crizei din energie şi ale inflaţiei în sectorul agroalimentar european, …