Wednesday , October 5 2022

Astra Asigurari are toate conturile blocate. Ce decizie a fost luata

bani

Administratorul special al Astra Asigurari a propus executorului judecatoresc esalonarea la plata a sumei de 95 milioane lei, in baza executarii unei polite, dupa ce marti toate conturile asiguratorului au fost blocate in urma declansarii procedurii de executare silita prin infiintarea popririi.

In urma initierii procedurii de executare a sumei de aproximativ 95 milioane lei datorata de Astra catre CNADNR, cu titlu de garantie, conform deciziei Curtii de Apel Bucuresti in dosarul Romstrade, Administratorul Special al Astra, KPMG Advisory a inaintat catre executorul judecatoresc o propunere de esalonare la plata a sumei, a anuntat joi KPMG.

“La inceputul acestei saptamani au fost purtate primele discutii cu executorul judecatoresc cu privire la propunerea de esalonare inaintata. Propunerea Astra a fost primita pozitiv de catre executor, urmand ca acesta sa revina cu un raspuns in urma consultarii cu reprezentantii CNADNR.

Esalonarea propusa permite societatii sa-si continue activitatea, inclusiv efectuarea platilor de daune, fiind alocata pe o perioada ce asigura capacitatea de onorare a acestei obligatii, avand in vedere nivelul disponibilitatilor curente, precum si operatiunea de majorare a capitalului social in curs de desfasurare”, se arata intr-un anunt al KPMG Advisory.

ASF a anuntat miercuri, printr-un comunicat, ca a audiat si dezbatut informarea KPMG cu privire la declansarea urmaririi silite de catre BEJ Tranca Bogdan Ovidiu in favoarea creditorului CNADNR, respectiv declansarea procedurii de executare silita prin infiintarea popririi asupra tuturor conturilor.

“CNADNR a obtinut in justitie o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie care a obliga Astra la plata sume de 95 milioane de lei, in baza unei polite. KPMG, in calitate de administrator special al societatii Astra Asigurari, a informat ASF ca un executor judecatoresc a blocat marti conturile Astra prin infiintarea popririi asupra acestora. In perioada urmatoare, Astra va efectua plata acestei sume. Astra a atacat sentinta prin recurs, care nu s-a incheiat”, a declarat miercuri prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Cornel Coca-Constantinescu.

Istoricul hotararilor in instante

In octombrie 2014, Curtea de Apel Bucuresti a respins apelul Astra Asigurari impotriva unei sentinte a instantei din decembrie 2013 prin care asiguratorul a fost obligat sa plateasca CNADNR aproape 95 de milioane de lei.

La finele anului 2013, Tribunalul Bucuresti a admis cererea de chemare in judecata formulata in martie 2013 de CNADNR in contradictoriu cu Astra si a obligat compania de asigurari la plata catre CNADNR a sumei de 93,93 milioane de lei, cu titlu de garantie, si a sumei de 955.749 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata.

Astra trebuie sa achite catre CNADNR suma de 93,93 milioane de lei in baza unei polite emise in favoarea Romstrade, companie aflata in insolventa, pentru realizarea unui tronson de autostrada.

Pretentiile solicitate Astra Asigurari in 2.886 de dosare se ridica la 1,08 miliarde de lei, din care 151 milioane de lei pentru doua polite emise pentru Romstrade in favoarea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, reiese din datele asiguratorului, prezentate in luna august 2014.

Tot in decembrie 2013, Tribunalul Bucuresti a admis cererea CNADNR pentru constituirea de sechestru asigurator pe bunuri ale Astra pana la concurenta sumei de 93,9 milioane de lei. In luna aprilie 2014, tribunalul a respins un apel al Astra impotriva sechestrului, ca fiind nefondat.

Astra este cel mai mare asigurator local dupa nivelul subscrierilor aferente anului 2013. In 2014, compania s-a plasta pe locul 3, dupa Allianz-Tiriac si Omniasig.

ziare.com

Vezi si

BNR majorează dobânda de referință cu 0,75%

Banca Națională a României a majorat cu 0,75% rata dobânzii de politică monetară. Decizia a …