Friday , March 29 2024

Astăzi începe listrarea la bursă a companiei ELECTRICA

electrica

Zilele următoare aduc bursei române cea mai mare listare pe piaţa de capital. Toţi cei care vor dori să investească bani în compania de stat Electrica o vor putea face. Asigurările vin de la ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu. Invitat la emisiunea Perspectiva, ministrul a explicat şi motivul privatizării unei companii care era totuşi profitabilă: listarea la bursă era singura cale pentru a creşte transparenţa şi pentru a diminua nivelul corupţiei din structurile companiei de stat, susţine ministrul.

Oferta prin care Electrica scoate la vânzare 51% din acţiunile companiei de stat începe mâine şi se încheie peste zece zile, urmând ca listarea companiei la bursele de la Bucureşti şi Londra să se desfăşoare în 3 iulie. Pentru micii investitori vor fi disponibile 7% din acţiuni. Ce înseamnă acest lucru? Că fiecare român interesat de acţiuni la Electrica are garantat un număr de o mie de acţiuni, un lucru destul de rar, câtă vreme privatizările pe bursă se adresează mai mereu marilor investitori.

RĂZVAN NICOLESCU, ministrul Energiei, spune: ” Pentru prima dată le sunt garantate un număr minim de actiuni. Deci 1000 actiuni, ca valoare 13.500 de ron maximum. Apoi de la 1001 la 2000 actiuni, e un discount suplimentar de 5%, dar actiunile nu sunt garantate. Adica va fi suprasubscriere si se va aplica principiul prorata”.

Compania Electrica nu duce însă lipsă de investitori grei.

In exclusivitate la REALITATEA TV, ministrul Energiei dezvăluie numele unui mare investitor interesat de listarea Electrica: ” BERD, care sunt sigur ca va participa foarte intens la acest proces de listare a Electrica”.

Suma pe care BERD o ve investi în acţiunile ELectrica va depăşi 50 de milioane de euro.

Dar câţi bani ar trebui să scoatem din buzunar pentru acţiunile companiei? Oferta va începe la preţuri cuprinse între 11 lei şi 13,5 lei pentru un titlu, Guvernul având ca obiectiv ca prin vânzarea pachetului majoritar de acţiuni să atragă minimum 435 milioane euro.

Rămâne evident o întrebare. De ce este privatizată o companie profitabilă?

SINCRON RĂZVAN NICOLESCU, ministrul Energiei, argumenteaza: ” sa incercam si trebuie sa si reusim sa imbunatatim tot ceea ce inseamna tot ce inseamna integritate in comp de stat. O comp la bursa, mult mai transparenta. avem nevoie de diminuarea coruptiei in comapaniile de stat, de cresterea performantei in companiile de stat iar transparentizarea, listarea sunt lucruri care ajuta fundamental”

Invitat la emisiunea Perspectiva, ministrul Energiei dă asigurări că privatizarea Electrica nu va atrage după sine şi o creştere a facturilor românilor. În plus, spune ministrul, atât reţelele cât şi infrastructura companiei Electrica nu sunt prinse în pachetul de acţiuni scoase la vânzare. Acestea vor rămâne în continuare în proprietatea statului român.

realitatea.net

 

 

Vezi si

Firmele care nu pot introduce facturi în sistemul RO e-Factura sunt scutite de amenzi până la 31 mai

Guvernul prelungește cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc …