Friday , May 14 2021

Arma economica din spatele succesului rasunator al Germaniei

germania

In spatele succesului exporturilor Germaniei, cea mai mare economie a zonei euro, se afla o retea vasta si eficienta de promovare la nivel global a companiilor, care ajuta la cresterea excedentului comercial al tarii, o sursa de tensiune cu SUA si aliatii europeni, potrivit Wall Street Journal (WSJ), citat de incont.ro.

Excedentul comercial al Germaniei a crescut de la 189,8 miliarde de euro in 2012 la 198,9 miliarde de euro anul trecut, un nou nivel record, dupa ce importurile celei mai mari economii europene au inregistrat o scadere mai puternica decat exporturile.

Precedentul record privind excedentul comercial, de 195,3 miliarde de euro, a fost inregistrat in 2007, inainte de declansarea crizei financiare globale.

Importurile Germaniei au scazut cu 1,2% anul trecut, la 895 miliarde de euro, in timp ce exporturile au consemnat un declin de numai 0,2%, la 1.093,9 miliarde de euro, potrivit datelor anuntate de biroul de statistica de la Berlin, citat de Wall Street Journal.

Potrivit datelor Bancii Centrale Europene, surplusul de cont curent al zonei euro, a crescut cu mai putin de 4% in septembrie anul trecut, la 13,7 miliarde de euro, si este mai mic decat surplusul inregistrat individual de Germania, de 20 de miliarde de euro.

Germania a fost criticata, inclusiv de Statele Unite si FMI, pentru ca economia, bazata pe livrari la extern, nu importa suficient pentru a stimula alte economii din Europa. Trezoreria SUA a acuzat modelul economic bazat pe export al Germaniei ca impiedica recuperarea Europei din criza financiara. UE anunta anul trecut ca va evalua daca excedentul comericial al economiei germane a incalcat normele stabilite la nivel comunitar.

Unul dintre motivele succesului exporturilor Germaniei, in multe cazuri subestimat, este insa reteaua globala de reprezentante economice, discreta dar foarte sofisiticata, construita pe parcursul mai multor decenii pentru a sustine exporturile companiilor, chiar si a celor mici, scrie WSJ.

Vezi si

Frenezie pe piaţa europeană a lemnului, declanşată de importatorii americani

Confruntându-se cu preţuri în creştere explozivă la cherestea pe piaţa internă, importatorii americani şi-au întors …

One comment

  1. Si cu ce sunt vinovati germanii ca au o economie foarte performanta? Tot ce au realizat nemtii, a fost prin munca si seriozitate. Sa ia exemplu de la nemti si romanii.