Thursday , May 23 2024

Aproape 50.000 de firme au intrat în insolvenţă în 3 ani

Numărul firmelor pentru care a fost declanşată procedura de insolvenţă în perioada ianuarie 2008-septembrie 2010 se ridică la aproape 50.000, în 60% dintre cazuri acţiunea fiind deja finalizată.

Cele mai multe proceduri de insolvenţă au fost iniţiate anul trecut , când un număr de 19.894 de firme au ajuns în situaţia de a nu mai avea bani pentru plata datoriilor. În 2008 au fost 15.683 de cereri aprobate, iar în 2010, până la 30 septembrie, 13.757 firme au intrat în incapacitate de plată, potrivit unui document guvernamental.

Numărul cazurilor în care procedura de insolvenţă a fost finalizată până la 30 septembrie a depăşit 31.000, din care 9.677 în 2008, 12.207 în 2009 şi 9.236 în primele nouă luni din acest an.

În aceste condiţii, în document se menţionează că din actele de procedură transmise de instanţele judecătoreşti şi administratorii sau lichidatorii numiţi şi publicate în Buletinul procedurilor de insolvenţă reiese că peste 66% dintre procedurile de insolvenţă au fost finalizate într-un termen de până la un an de la deschidere. În ceea ce priveşte procedurile de faliment finalizate, peste 70% dintre acestea au fost rezolvate în mai puţin de un an.

Totodată, din totalul procedurilor în derulare, 57% au fost declanşate de mai puţin de un an.

“Referitor la principalele cauze care determină prelungirea excesivă a procedurii de insolvenţă, subliniem că de la adoptarea în anul 2006 a noului cadru legal în materia insolvenţei, Ministerul Justiţiei a manifestat o preocupare constantă pentru îmbunătăţirea acestuia în vederea eficientizării procedurii şi asigurarea respectării principiului celerităţii”, se menţionează în document.

Potrivit sursei citate, legislaţia a fost modificată în mai multe rânduri, în scopul accelerării procedurii prin introducerea de termene pentru formularea contestaţiilor împotriva hotărârilor adunării creditorilor şi ale comitetului creditorilor. Cea mai recentă modificare legislativă, operată în acest an, prevede scurtarea perioadei de observaţie, un termen de zece zile pentru motivarea hotărârilor judecătorului sindic, precum şi reducerea termenului pentru depunerea rapoartelor administratorului judiciar.

“A fost eliminată, de asemenea, şi una dintre cauzele majore care determinau închiderea procedurii şi întârzierea nejustificată a radierii societăţilor neviabile din registrul comerţului, respectiv procedura de atragere a răspunderii patrimoniale a persoanelor vinovate pentru ajungerea debitorului în starea de insolvenţă”, precizează sursa citată.

Numărul firmelor active în România trece de un milion.

Vezi si

Grupul german E.ON confirmă că analizează posibilitatea de a ieși de pe piața din România

Directorul executiv al E.ON, Leonhard Birnbaum, a anunțat, miercuri, la un eveniment de specialitate de …