Aproape 3.000 de milionari din SUA au primit ajutor de şomaj în timpul recesiunii

reportersite
03 octombrie 2010, 17:06

Aproape 3.000 de milionari americani au primit ajutor de şomaj în timpul recesiunii economice, valoarea acestora depăşind 18 milioane de dolari, potrivit datelor publicate de fiscul american, citate de Bloomberg.

Astfel, 2.840 de familii care raportaseră un venit de cel puţin un milion de dolari în anul respectiv au primit ajutoare de şomaj în valoare de 18,6 milioane de dolari. Printre aceştia se regăsesc 806 contribuabili cu venituri mai mari de două milioane de dolari şi 17 care au câştigat peste zece milioane de dolari. În total, multimilionarii au primit beneficii destinate şomerilor în valoare de 5,2 milioane de dolari.

Numărul bogaţilor care au apelat la ajutorul statului este redus în comparaţie cu totalul americanilor care au primit un astfel de sprijin. Astfel 9,5 milioane de persoane au încasat, în 2008, la nivel naţional, 43,7 miliarde de dolari. Totuşi, economiştii s-au declarat surprinşi de cât de mulţi milionari au primit indemnizaţie de şomaj.

„Este o cifră mai mare decât mă aşteptam. Dar oamenii, indiferent de venit, pot să-şi piardă slujba”, a afirmat Alan Viard, cercetător la Institutul American pentru Companii din Washington.

Statul plăteşte în SUA ajutor de şomaj în primele 26 de săptămâni după pierderea locului de muncă, iar valoarea medie a acestuia la nivel naţional este de circa 300 de dolari pe săptămână. Începând din 2008, guvernul federal a finanţat extinderea perioadei în care şomerii beneficiază de sprijin financiar, însă acest program expiră în noiembrie.

Pe lângă milionari, peste 8.000 de familii cu venituri între 500.000 şi un milion de dolari au primit ajutoare de şomaj în valoare de 52,8 milioane de dolari, potrivit datelor publicate de fisc.

În 2007, an la sfârşitul căruia SUA a intrat în recesiune, numărul americanilor care au primit ajutor de şomaj a fost atât de redus, încât fiscul a refuzat să publice date de teamă ca identitatea acestora să nu fie descoperită.