Wednesday , July 6 2022

ANRE: Prețul gazelor pentru populație va crește cu 8%

gaze

Prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește cu 2% de la 1 aprilie, urmând ca, până la finele anului, să aibă loc alte două scumpiri, de câte 3%, la 1 iulie și, respectiv, 1 octombrie, a declarat, luni, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, cu prilejul prezentării în Parlament a Raportului privind prețurile și tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE.

“La 1 aprilie, va fi o creștere de 2% la prețul gazelor pentru consumatorii casnici și cu 5% pentru non-casnici’, a spus el.

Potrivit oficialului ANRE, calendarul de liberalizare pentru acest an mai prevede alte două scumpiri.

“La 1 iulie va fi o creștere pentru non-casnici de 5% și pentru casnici de 3%, iar, la 1 octombrie, creșterea va fi de 4% pentru non-casnici și de 3% pentru casnici’, a completat Havrileț.

România a plătit pentru gazele importate anul trecut cu un miliard de dolari mai puțin decât în 2012, a precizat Havrileț.

“În sectorul de energie electrică, dereglementarea pe sectorul non-casnic s-a făcut foarte ușor, pentru că producția este mai mare decât consumul, dar la gaze este mai complex, pentru că noi trebuie să importăm. Totuși, factura la importul de gaze a scăzut anul trecut un un miliard de dolari, ceea ce înseamnă un plus în balanța externă de plăți a României’, a subliniat președintele ANRE.

Potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Statistică, anul trecut România a importat cu 50% mai puține gaze decât în 2012.

Anual, România importă în jur de 20% din consumul de gaze.

 

 

Vezi si

Euro a atins marți cel mai scăzut nivel față de dolar din ultimii 20 de ani

Euro a atins marți cel mai scăzut nivel din ultimii aproape 20 de ani în …