Thursday , July 25 2024

ANPC a aplicat amenzi de circa 1,5 milioane de lei unor comercianți de autovehicule noi și second hand

Operatori economici specializați în comercializarea de autovehicule noi sau second hand au fost amendați cu aproximativ 1,5 milioane de lei, pentru abateri de la prevederile legale în vigoare, informează Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), într-un comunicat transmis miercuri.


Controalele au fost efectuate în perioada 12 februarie – 10 mai 2024 și au vizat 414 operatori economici. Dintre aceștia, 321 au înregistrat abateri, fiind astfel aplicate: 293 de amenzi contravenționale, în valoare de aproximativ 1,5 milioane lei, 202 avertismente, precum și oprirea temporară de la comercializare, pentru remedierea deficiențelor de etichetare, a 117 autovehicule.

Potrivit sursei citate, cele mai importante abateri de la legislație întâlnite în timpul acțiunilor de control la companiile care comercializau autovehicule noi au fost: lipsa principalelor caracteristici înscrise pe eticheta de produs: denumire produs, caracteristici tehnice, consum; lipsa meniului autoturismelor scris în limba română; lipsa posibilității selectării, respectiv configurării, în limba română, a volumului; lipsa afișării prețului exprimat în lei al autovehiculelor sau afișarea acestuia în euro, fără a fi menționat cursul valutar; lipsa mențiunilor diferențelor de preț în funcție de culoarea autovehiculului; punerea la dispoziție a unor certificate de garanție fără a avea menționate elemente obligatorii conform legii; neconformități în redactarea contractelor de vânzare-cumpărare.

De asemenea, a fost constatată lipsa afișării consumului mediu de carburanți sau a tipului acestuia, respectiv lipsa informării cu privire la durata acumulatorului sau la autonomie pentru autoturismele electrice, dar și nerespectarea regimului promoțiilor.
În cazul comercializării autovehiculelor second hand, pe lista neregulilor s-au aflat: lipsa avizelor sau autorizațiilor de funcționare; lipsa etichetelor privind informațiile obligatorii, a țării de proveniență, a listei proprietarilor, lipsa înmatriculării și lipsă istoric daune; lipsa afișării prețului exprimat în lei al autovehiculelor sau afișarea acestuia în euro, fără a fi menționat cursul valutar; punerea la dispoziție a unor certificate de garanție neconforme. (Agerpres)

Vezi si

Romsilva a plantat circa 22 milioane de puieți forestieri în campania de împăduriri de primăvară

În campania de împăduriri de primăvară, încheiată recent, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a …