Tuesday , December 6 2022

Angela Merkel: O retragere a Greciei din zona euro ar fi “catastrofală”

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat, într-un interviu televizat difuzat luni de BBC, că ar fi “catastrofal” să i se permită Greciei să părăsească zona euro, care ar deveni “incredibil de slăbită”, relatează AFP, citat de Mediafax.

“Noi am luat decizia să facem parte dintr-o uniune monetară. Aceasta este o decizie nu doar monetară, ci şi politică”, a spus Merkel, ale cărei declaraţii au fost traduse în engleză.

“Ar fi catastrofal dacă am spune unei ţări care a decis să fie cu noi «Nu te mai vrem»”, a adăugat ea.

“De altfel, tratatele (europene) nu o permit. Oamenii din întreaga lume s-ar întreba «Cine urmează?». Zona euro ar fi incredibil de slăbită”, a continuat cancelarul german.

Merkel a adăugat că Grecia, care a făcut obiectul a două planuri de salvare, are în faţă “un drum lung şi dificil”, dar că ar fi o “enormă eroare politică să i se permită Greciei” să abandoneze euro.

“Situaţia este foarte tensionată. Europa, dar mai ales zona euro, este în criză. Această criză este onsecinţa crizei financiare mondiale şi ea a antrenat discuţii dure în foarte multe ţări”, a răspuns cancelarul german atunci când a fost întrebat despre apariţia unui sentiment antigerman în Grecia.

“Avem dezbateri aprinse în Parlamentele noastre şi folosim cuvinte dure”, a declarat ea. Însă, “din fericire, am învăţat să ne soluţionăm conflictele în mod paşnic”, a continuat cancelarul.

De asemenea, Merkel şi-a reafirmat susţinerea faţă de prezenţa Marii Britanii în Uniunea Europeană (UE), în pofida refuzului lui David Cameron de a se alătura noului pact bugetar european.

“Marea Britanie trebuie să ştie că, în Germania, noi vrem o Mare Britanie puternică în UE, este ceea ce ne-am dorit întotdeauna şi ceea ce ne vom dori întotdeauna”, a subliniat ea.

Vezi si

Ministrul Cadariu: Execuția bugetară a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului în primele 11 luni a fost de 85%

Execuția bugetară a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT) în primele 11 luni ale anului 2022 …