Tuesday , May 17 2022

Angajatorii pot depune, de miercuri, online cererile pentru somajul tehnic. Cand vor ajunge banii la salariati

Angajatorii care vor sa obtina indemnizatie de somaj tehnic pentru salariati pot depune cererile online incepand de miercuri, a anuntat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Ministrul a explicat, pas cu pas, unde si cum se depun solicitarile. Astfel, cei care au angajati cu contracte individuale de munca pot trimite cererile la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din judetul in isi au sediul social.

Solicitarile se depun online si ele contin: o cerere, declaratie pe proprie raspundere si lista angajatilor despre care solicita fondurile guvernamentale, anterior inregistrandu-i ca intrand in somaj tehnic.

“Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din judetul in care angajatorul are sediul social, vor primi, prin mijloace electronice, incepand de maine, astfel incat sa se inchida luna martie, solicitarile pentru primirea fondurilor in vederea acoperirii cheltuielilor pentru angajatii avand contracte individuale de munca, pe care i-au inregistrat in Revisal anterior ca intrand in somaj tehnic.

Ce trebuie sa depuna un angajator care are angajati prin contracte individuale de munca, deja inscrisi in Revisal ca intrand in somaj tehnic la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din judetul in care isi au sediul social.

Prin depunere inteleg comunicarea prin mijloace electronice: o cerere, declaratie pe proprie raspundere si lista angajatilor despre care solicita fondurile guvernamentale, anterior inregistrandu-i ca intrand in somaj tehnic”, a declarat Violeta Alexandru.

In ceea ce priveste angajatorii care au salariati cu alte forme de angajare decat contractele individuale de munca, acestia vor trimite cererile Agentiile Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala.

In acest caz, acestia vor trimite o cerere si o declaratie pe proprie raspundere. Insa, in cazul cluburilor sportive care au sportivi angajati prin contracte de activitate sportiva, fata de cerere si declaratie pe proprie raspundere se va atasa si lista sportivilor pentru care se solicita fondurile.

“La Agentiile Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala din judetele in care persoanele avand alte forme de angajare decat contractele individuale de munca presteaza activitati se vor prezenta cei care lucreaza, de exemplu, prin PFA, prin forme de lucru tip intreprindere individuala, prin contracte de munca de drepturi de autor, dar si cluburile sportive care au angajati in alta forma de munca decat contractele individuale, cum ar fi contractele de activitate sportiva.

Toate aceste categorii vor depune electronic o cerere si o declaratie pe proprie raspundere la Agentiile Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala din judetul in care isi desfasoara activitatea. In cazul cluburilor sportive, avand sportivi angajati prin contracte de activitate sportiva, fata de cerere si declaratie pe proprie raspundere se va atasa si lista sportivilor pentru care solicita fonduri prin sprijinul guvernamental”, a completat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a subliniat ca nu este nevoie ca angajatorii sa depuna si certificatul de urgenta.

“Niciuna dintre aceste categorii nu va prezenta certificat de urgenta. Guvernul, avand in vedere evolutia lucrurilor in Romania, a inteles sa elimine orice bariera birocratica”, a mai spus ministrul.

Ministrul Muncii a mai afirmat ca angajatorii care au salariati cu contracte individuale de munca vor primi banii in termen de 15 zile de la depunerea cererilor. Ulterior, in termen de 3 zile, acestia vor face plata catre angajati.

In ceea ce priveste angajatorii care au angajati cu alte forme contractuale, acestia vor primi banii in termen de 10 zile.

“Nu platesc angajatorii niciun ban angajatilor sau colaboratorilor de la dansii. Guvernul va plati aceste fonduri din care vor face platile catre angajati.
Cei care au angajati cu contracte individuale de munca si depun solicitarile incepand de maine, pentru a se inchide luna martie, vor primi fondurile in maxim 15 zile. Asteptam incepand de maine solicitarile, pentru a le putea procesa in regim de urgenta.

De indata ce angajatorul primeste fondurile, si anume 75% din castigul salarial al persoanei pana la maximum 75% din castigul salarial mediu brut, va face plata catre angajat in termen de 3 zile.

Angajatorii cu salariati cu alte forme contractuale care depun cererile incepand de maine vor primi banii in termen de 10 zile. Va incurajam sa pregatiti documentele si sa le depuneti”, a subliniat Violeta Alexandru.

ziare.com

Vezi si

Adrian Vasilescu, BNR: Ne vom îndrepta inevitabil către impozite mai mari

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a afirmat că dobânzile sunt în creştere şi …