Wednesday , April 24 2024

Angajații din construcții rămân fără scutiri de taxe. PNRR prevede că până în 2025 vor fi eliminate facilitățile fiscale excesive

Guvernul și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență că în anii următori, până în 2025 va implementa o reformă prin care vor fi reduse “stimulentele fiscale excesive”. Unul din sectoarele vizate este cel al construcțiilor. Astfel, guvernul se angajează să reducă gradual beneficiile fiscale pentru angajații acestui sector. Patronatele se plâng că, odată cu introducerea acestei reforme, angajații își vor căuta de muncă în străinătate.

Din 2018, salariații din construcții beneficiază de mai multe scutiri de impozite.  Peste 303.000 de angajați nu au mai plătit de 3 ani impozitul pe venit sau contribuția la sănătate, și nici nu au mai contribuit la Pilonul II de pensii.

Potrivit unei propuneri incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență, aceste facilități vor fi eliminate treptat până în 2025. Vestea a fost primită cu îngrijorare de reprezentanții industriei.

“E o decizie delicată și trebuie discutat cine câștigă, din acordarea lor. Câștigă statul care poate să și realizeze aceste lucrări publice, câștigă firma pentru că poate să rămână să lucreze în condiții civilizate. Cel mai câștigat e angajatul. El este cel care beneficiază de aceste facilități.

Dacă se vor ridica, aș veni cu niște cifre și aș porni cu răspunsul la întrebarea de ce pleacă oamenii din țară. În primul rând pentru că vor un salariu mai bun, noi am determinat pe piață românească productivitatea medie pe muncitor în jur de 70.000 de euro pe an. Când vor afla că le scade salariul se vor gândi din nou la migrare sau la revenirea în piața neagră sau piața gri.

Primii care vor pleca vor fi muncitorii profesioniști cu productivitate mare, spre ex de 100.000 de euro pe an. Dacă ne pleacă 50.000 de muncitori, vom avea o pierdere de 5 miliarde din PIB care se vor realiza în străinătate”, spune Adriana Iftimie, reprezentant al Federației Patronatelor Societăților din Construcții.

“Când au fost introduse acest facilități în Codul Fiscal existau următoarele prezumții, forță de muncă deficitară, s-a considerat că un salariu net de 500 euro e unul de la care se poate stabiliza forța de muncă. și atunci au crescut salariul brut la 3000 lei și s-au redus taxele pentru ca salariul net să fie de 500 euro”, a explicat economistul Adrian Bența.

Patronii firmelor de construcții spun că angajații sunt deja pe picior de plecare.

Datele Registrului Comerțului arată un deficit de angajați de pe șantierele din România. Potrivit estimărilor, ar fi nevoie de încă aproximativ 350.000 de muncitori pentru proiectele deja anunțate la nivel național, adică o dublare a efectivului actual de muncitori. (Digi 24)

Vezi si

Operatorii de transport rutier de mărfuri spun că au pierdut 2, 55 miliarde de euro în 2023, din cauza întârzierilor de la frontiere

Industria de transport rutier de mărfuri a pierdut anul trecut 2,55 miliarde de euro din …