Monday , July 22 2024

Analiștii financiari se așteaptă ca economia să crească cu 1,9% în 2024

Analiștii financiari din cadrul asociației CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0605 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflației va înregistra o valoare medie de 5,45%, în scădere de la 5,73% în exercițiul anterior.

Datele colectate de CFA în luna mai 2024 mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, 88% dintre analiștii financiari incluși în sondajul lunar anticipează un curs valutar de 5,0130 lei/euro.

În ceea ce privește indicatorul de încredere macroeconomică al CFA, acesta a crescut ușor în luna mai, cu 0,3 puncte, până la valoarea de 47,4 puncte. Această situație s-a datorat majorări cu 1,1 puncte a componentei de condiții curente a indicatorului.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipațiilor) la 6%, în creștere de la 5,7% față de exercițiul anterior, în timp ce anticipațiile de creștere economică s-au menținut constante, la valoarea de 1,9%.

„Luna mai a adus o ajustare în sens crescător a deficitului bugetar așteptat pentru acest an. Anticipatiile atât în ceea ce privește rata inflației, cât și ratele de dobânda au reintrat în trendul descendent. Însă reducerea ratei inflației către țintă va fi lentă, principalul risc fiind politica fiscală”, spune Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România.

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor varia­bile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 5,71% în următoarele 12 luni.

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, cea mai mare parte dintre participanți, 42% anticipează o scădere în următoarele 12 luni în timp ce tot 42% anticipează o stabilitate a prețurilor, iar restul de 16% o majorare. De asemenea 68% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 26% consideră că acestea sunt corect evaluate.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni, scrie Ziarul Financiar. (Mediafax)

Vezi si

Ministrul Energiei: Până în 1 aprilie 2025 vom avea o definiţie a consumatorului vulnerabil în sectorul energetic

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că, până în 1 aprilie 2025, va exista o …