Tuesday , April 16 2024

Analiști: România, Cehia și Ungaria riscă o criză monetară în 2023

Cehia, România și Ungaria se confruntă cu riscul unor crize ale cursului de schimb pe parcursul anului următor, pe măsură ce provocările fiscale și externe se înmulțesc, susțin analiștii băncii de investiții Nomura Holdings Inc. într-un raport publicat luni, transmite Bloomberg.
Acest avertisment se bazează pe analiza a opt indicatori, inclusiv gradul de acoperire a importurilor de către rezervele valutare, nivelul dobânzilor pe termen scurt, precum și măsurile privind deficitul fiscal și deficitul de cont curent, conform indicelui Damocles Index elaborat de Nomura, care analizează vulnerabilitatea unui grup de 32 de piețe emergente la o criză monetară.
Egiptul, Sri Lanka, Turcia și Pakistan s-au confruntat deja cu o criză monetară, pe care nu au depășit-o încă, subliniază analiștii Rob Subbaraman și Si Ying Toh în raportul publicat luni.
Forintul ungar se numără printre monedele emergente cu cele mai slabe performanțe în acest an după ce Comisia Europeană a amânat eliberarea fondurilor din Mecanismul de reziliență. De asemenea, leul românesc și coroana cehă au pierdut mai mult de 8% din valoare în raport cu dolarul american.
Vulnerabilitatea monedelor statelor emergente este acum la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii și asta este un “avertisment grav” cu privire la riscurile extinse și în creștere, se arată în raportul analiștilor de la Nomura.

Vezi si

CE estimează un deficit de peste 6,5% din PIB în 2024; Consiliul Fiscal îl situează în jur de 6,4%

Comisia Europeană are estimări pentru 2024 ce duc deficitul României la peste 6,5% din PIB, …