Friday , March 29 2024

Analisti britanici: Stergeti 100 de miliarde din datoria Greciei, altfel mentineti o criza continua

euro-grecia

Analistii din cadrul Institutului National de Cercetari Economice si Sociale din Marea Britanie (NIESR) sustin ca Grecia are nevoie de o stergere urgenta a unei marti parti din datoria acumulata.

In caz contrar, expertii din cadrul think thank-ului britanic nu vad cum economia tarii din zona euro ar putea iesi vreodata din criza, relateaza The Telegraph.

Criza de lunga durata

Efectul cresterii TVA si asumarea unor tinte bugetare extrem de stricte i-au pus in garda pe economistii din cadrul NIESR.

La acestea se adauga recenta prabusire a pietei de capital din Grecia cu aproape 23 de procente in prima zi de la redeschiderea bursei din Atena, eveniment care ar putea fi factorul declansator al unei recesiuni economice intinsa pana la finalul anului viitor.

Pana la sfarsitul anului 2016, britanicii se asteapta ca economia Greciei sa fie cu 30 de procente mai redusa decat era in 2007, inainte de declansarea crizei globale, si cu 7 procente mai mica decat in 2001, in momentul aderarii la euro.

“Nu vedem Grecia revenind la nivelul inregistrat in momentul aderarii la zona euro si, cu atat mai putin, undeva aproape de momentul de dinantea crizei economice globale.

Aceasta demonstreaza ca avem de a face cu o depresiune economica severa si de lunga durata in Grecia”, explica Jack Meaning, unul dintre analistii NIESR.

Economistii britanici cred ca se impune o stergere sau o restructurare a datoriei Greciei de 95 de miliarde de euro, reprezentand 55% din PIB-ul tarii, pentru a aduce gradul de indatorare la 130% din PIB, de la 186,2% calculat pentru anul in curs.

In calculele Fondului Monetar International, gradul de indatorare maxim pentru o datorie sustenabila este de 120% din PIB, iar expertii NIESR cred ca acesta ar putea fi atins de eleni pana in 2020.

Cu toate acestea, reprezentantii NIESR cred ca procentul in care ar trebui redusa datoria grecilor trebuie sa fie mai mare decat cel de 30% din PIB propus de expertii FMI.

Creditorii europeni ai tarii au respins din start o stergere a datoriei Greciei, dar Jack Meaning considera ca analiza NIESR poate influenta macar extinderea perioadei de returnare a creditelor.

Modelul Marii Depresiuni Economice

Calculele expertilor NIESR prevad o contractie de 3% in economia elena pe anul in curs, urmata de una de 2,3 procente in 2016, in ritmul acesta, Grecia urmand sa iasa din recesiune abia in a doua jumatate a anului viitor.

Un prim pas de revenire la nivelul anterior anului 2001 ar putea fi inregistrat abia peste opt ani, mai spun economistii britanici.

“Trebuie sa te intorci in timp in perioada Marii Depresiuni Economice ca sa gasesti economii atat de greu lovite de criza. Chiar si ce a suferit Marea Britanie atunci este departe de criza din Grecia”, explica Simon Kirby, coordonatorul grupului de analiza.

Riscul de Grexit persista

Noile masuri fiscale adoptate de guvernul de la Atena la cererea creditorilor mentin riscul unui abandon al Greciei de la uniunea monetara, TVA-ul marit fiind apreciat drept un risc pentru economia elena.

“Pe masura ce perspectiva pentru Grecia se va deteriora in interiorul zonei euro, riscul unei iesiri a tarii din uniunea monetara persista”, crede Jack Meaning.

Tintele de surplus primar impuse Greciei si cresterea TVA-ului sunt arme cu doua taisuri care pot influenta negativ evolutia economica a tarii, mai spun expertii NIESR.

“Cresterea TVA-ului poate avea un efect negativ asupra turismului, iar daca acesta se va rasfrange asupra intregii economii, impactul va fi mult mai larg”.

Noile cote de TVA adoptate de eleni sunt asteptate sa aiba un impact in economie de 0,25% pe anul in curs si de 1% pentru 2016 si 2017.

Continuarea pe business24.ro

Vezi si

Anul 2025 va aduce noi majorări ale taxelor locale pe proprietate

Taxele și impozitele pe proprietăți (imobile și terenuri), colectate și utilizate de autoritățile locale, vor …