Monday , April 29 2024

Analisti: Actualul acord cu FMI a fost un dezastru, un esec

Reprezentantul FMI pentru România, Erik de Vrijer

Anali[tii recomand\ Guvernului s\ fac\ eforturi pentru a închide actualul acord cu institu]iile interna]ionale în cât mai bune condi]ii, indiferent dac\ se va reu[i ulterior negocierea unei noi în]elegeri, care pare tot mai greu de realizat, în principal pentru c\ FMI [i CE au alte ]\ri pe list\.
În opinia anali[tilor, România are foarte mari întârzieri în adoptarea reformelor convenite cu Fondul Monetar Interna]ional (FMI) [i Comisia European\ (CE), astfel c\ în orice scenariu trebuie mai întâi s\ recupereze timpul pierdut [i s\ încerce s\ finalizeze acordul în derulare cu cât mai multe criterii îndeplinite, ceea ce ar permite [i un spa]iu de negociere mai rela-xat în eventualitatea unei noi în]elegeri.
“Acordul \sta a fost un dezastru. Noi nu am f\cut nimic din ce am declarat, chiar din contr\, unele decizii bune le-am întors în 2012, dar nici ce a livrat FMI când a venit cu acest acord nu s-a întâmplat. Economia nu [i-a revenit [i e chiar în picaj. România trebuie s\ ramburseze banii cu dobând\ [i nu [tiu dac\ în aceste condi]ii are de unde. Singurul scenariu pozitiv este s\ încheiem acordul cu condi]iile de la început, [i s\-l ducem la bun sfâr[it, ceea ce înseamn\ c\ [i FMI trebuie s\ preseze pentru asta. Iar dup\ aceea, dac\ vrem s\ fim o economie competitiv\, trebuie s\ adopt\m o strategie clar\ [i transparent\ privind adoptarea la zona euro”, a declarat analistul economic Florin Câ]u.
Condi]ia finaliz\rii actualei în]elegeri în termenii cei mai buni posibili este esen]ial\ [i opinia economistului-[ef al Raiffeisen Bank, Ionu] Dumitru, care puncteaz\, de asemenea, c\ programul actual, a[a cum a fost desenat, reprezint\ un e[ec pân\ la acest moment.
“Pân\ acum acest program reprezint\ un e[ec în ceea ce s-a stipulat la semnare, adic\ stimularea cre[terii economice prin progrese în reformele structurale. (…) Noi trebuie s\ demonstr\m în ultimul ceas c\ avem un angajament foarte puternic în a duce la bun sfâr[it ceea ce ne-am angajat s\ facem. Mi se pare prematur s\ discut\m de un nou acord când avem de îndeplinit obliga]ii din acordul curent, unde întârzierile sunt mari. O solu]ie posibil\ ar putea fi prelungirea termenelor de realizare a obliga]iilor din acordul curent”, a comentat Dumitru.
De[i consider\ necesar alt tip de în]elegere cu FMI, CE [i Banca Mondial\, profesorul de economie Daniel D\inau, fost ministru de Finan]e, este de acord c\ România va trebui mai întâi s\ acopere cât mai multe dintre angajamentele asumate în cadrul actualului acord, ceea ce-i va oferi atât credibilitate extern\, cât [i o bun\ pozi]ie de negociere pentru alt tip de acord.
“Pe orice scenariu, cu cât închei mai bine acest acord cu atât e[ti mai favorizat. Nu intri într-un nou acord, atunci m\car ar\]i pie]elor c\ ai performat [i po]i argumenta de ce nu e nevoie de alt\ în]elegere. Dac\ vrei s\ continui, atunci po]i s\ negociezi mai relaxat alte condi]ii pentru un nou acord (…) R\mân la opinia c\ beneficiile unui nou acord ar fi mai mari decât un dezavantaj de imagine în sensul c\ România înc\ mai are nevoie de constrângere extern\ (…) Un alt scenariu este s\ nu intri într-un nou acord pentru c\ nu a fost posibil. Sunt mai multe perspective: concuren]\ foarte mare pe fondurile FMI [i UE, faptul c\ România este într-o situa]ie relativ mai bun\ decât alte ]\ri”, a explicat D\ianu.
Fostul ministru de finan]e este de prere c\ la oficialii de la Washington sau Bruxelles vor avea de judecat care dintre “atâtea ]\ri” cu nevoie de sus]inere va fi în prim plan, iar în analiz\ se va lua în calcul c\ România a terminat o parte din ajustare, cea de pe buget.
“Poate c\ exist\ [i varianta rostogolirii prin neînchiderea la termen. Dar un acord nou înseamn\ oricum rostogolirea unor condi]io-nalit\]i, pentru c\ a r\mas foarte pu]in timp, iar întârzierile sunt mari”, a completat D\ianu.
Opiniile anali[tilor converg c\tre pozi]ia guvernatorului BNR, Mugur Is\rescu, care a declarat luni c\ România trebuie s\ închid\ pozitiv acordul în derulare, ceea ce va oferi un cadru de bun\ conlucrare pentru întreg anul 2013.
“Deocamdat\ trebuie s\-l termin\m pe acesta. {i terminarea lui, discutarea acestui acord în luna ia-nuarie a acestui an [i cu perspectiva de încheiere, probabil pozitiv\, a acestui acord cândva în prima jum\tate, cred c\ ofer\ un cadru suficient de bun de conlucrare pentru întreg anul 2013. Legat de un nou acord deocamdat\ nu pot s\ m\ exprim [i nu este uzual s\ vorbim despre un nou acord înainte de terminarea negocierilor. A[a c\, v\ rug\m cu delicate]e s\ ave]i ceva r\bdare înc\ câteva s\pt\mâni”, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Is\rescu, întrebat cum vede un nou acord cu FMI.
Economistul-[ef al Raiffeisen Bank atrage aten]ia c\ oficialii Comisiei Europene au dat mai multe semnale c\ vor direc]iona sprijinul financiar c\tre statele cu probleme mari, iar în aceste condi]ii este posibil ca România s\ nu fie considerat\ o prioritate din acest punct de vedere, mai ales c\ are la dispozi]ie sume mari din fondurile structurale [i de coeziune, unde performan]a este foarte sc\zut\.
În completare, D\ianu afirm\ c\ nu se poate pune problema unui acord exclusiv cu FMI, în condi]iile în care cu Fondul exist\ oricum rela]ia tradi]ional\ pe articolul IV.
“Ai putea s\ ai ni[te linii cum au polonezii [i s\ fie o linie care ar re-compensa performan]a bun\ a economiei, îns\ deja am intra într-un câmp foarte speculativ”, a ad\ugat D\ianu.
În scenariul unui e[ec de a închide un alt acord, care s\ ofere atât suportul extern necesar continu\rii reformelor, cât [i credibilitate pe pie]ele financiare externe înc\ sub presiune, D\ianu aminte[te c\ actualul executiv ar avea [ansa de a continua reformele [i f\r\
partenerii interna]ionali, întrucât beneficiaz\ de o sus]inere parlamentar\ [i popular\ foarte înalt\ [i n-ar trebui s\ fie preocupat de erodare.
“Acest guvern, primul dup\ mul]i ani care se bucur\ de o sus]inere parlamentar\ f\r\ egal, ar trebui ca, cel pu]in într-o prim\ faz\, s\ aib\ for]a de a rezista [i s\ împing\ reformele structurale [i, dac\ a[a stau lucrurile, în combina]ie cu situa]ia corec]iei macroeconomice, a deficitelor bugetare, care este considerabil\, cu tampoanele existente la BNR [i Ministerul de Finan]e, ar contura posibilitatea ca, de comun acord cu partenerii externi, s\ se pun\ în a[teptare o alt\ în]elegere”, a mai spus D\ianu.
Mult mai pesimist în ceea ce prive[te [ansele unui nou acord cu FMI [i CE, Florin Cî]u sus]ine c\ urm\toarea ancor\ serioas\ pentru România ar trebui s\ fie aderarea la zona euro, pentru c\ acest proces reprezint\ în sine o constrângere pentru economie [i for]are c\tre reforme.
“Acest obiectiv trebuie adoptat de toate partidele politice, cu dat\ clar\ stabilit\ [i pa[i de urmat, al\turi de compactul fiscal”, a precizat Cî]u.
Dumitru crede c\ un nou acord pentru România ar fi doar o garan]ie suficient de puternic\ pentru pie]ele financiare [i ar ajuta MFP s\ se finan]eze de la extern, având în vedere c\ situa]ia este departe de a se calma.
“Interesul nostru e destul de mare s\ g\sim o ancor\ pentru cre-dibilitate în fa]a pie]elor financiare”, a punctat Dumitru
Adept al ideii c\ progresul institu]ional al unei ]\ri se m\soar\ [i în func]ie de capacitatea de a-[i formula [i st\pâni programele, D\ianu constat\ c\ experien]a României a demonstrat c\ pa[ii înainte s-au realizat numai cu impulsuri externe, chiar dac\ nu toate recomand\rile au fost potrivite, cum ar fi spar-gerea unor entit\]i din domeniul energetic.
“Structurile de rezisten]\ în societatea româneasc\ sunt extrem de puternice, [i, dac\ a[a stau lucrurile, utilitatea acordului în derulare dar [i a unuia nou izvore[te din cel pu]in dou\ ra]iuni: noi avem o dezordine institu]ional\, o conlucrare precar\ a compartimentelor aparatului care construie[te [i trebuie s\ aplice politicile economice [i ai avea nevoie de un corset care s\ disciplineze politicile, [i s\ ajute pe cei care încearc\ s\ se opun\ celor care pun presiune, de la c\ut\tori de rent\ la tot felul de alte interese”, a explicat D\ianu.
El a ar\tat c\ a[a s-a întâmplat [i în cazul reformelor structurale concepute în acrodul cu institu]iile financiare interna]ionale.
“Acest acord a fost corodat de cei care nu au v\zut cu ochi buni restructurarea companiilor de stat, a sectorului public, nevoia de a cheltui eficient banii publici. Dac\ am utiliza corect banul public, am avea o absorb]ie mult mai mare. Este un prim argument pentru utilitatea acestui acord, pentru c\ [i ei gre[esc, inclusiv prin programele de austeritate, iar acum au [i recunoscut acest lucru, a continuat D\ianu.
Al doilea motiv pentru necesitatea unui nou acord îl reprezint\ situa]ia de pe pie]ele interna]ionale, unde starea de ansamblu a zonei euro r\mâne extrem de complicat\ [i mecanismul de transmisie nu func]ioneaz\, lucru demonstrat de BCE (banii nu circul\), iar economia SUA va suferi dup\ m\surile fiscale care trebuie adoptate pân\ în martie. t

Vezi si

Mecanismul privitor la salariul minim european începe de la 1 iulie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va …