Saturday , March 2 2024

ANAF avertizează că există persoane care solicită bani în numele instituției

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) avertizează că există persoane care solicită sume de bani în numele instituției și precizează că în cazul în care o persoană fizică urmează a fi supusă verificării situației fiscale personale va primi un aviz de verificare.

“ANAF, la sesizarea unui contribuabil, a identificat următoarea situație: o persoană folosea, fără drept, o calitate oficială – inspector superior ANAF – și solicita sume de bani în numele instituției. Solicitarea frauduloasă a fost transmisă de pe o adresă de email care nu aparține instituției, [email protected]. Prin email s-au transmis: un termen limită pentru depunerea banilor, suma solicitată (2178 USD!) precum și metoda de plată: crypto monede! Aceste elemente, nespecifice unei instituții de stat, au dat de gândit contribuabilului, care a contactat administrația fiscală din raza domiciliului, singura acțiune recomandabilă în situația în care orice contribuabil are suspiciuni cu privire la situația fiscală proprie”, se arată într-un comunicat ANAF.

Instituția subliniază, în document, că orice persoană fizică ce urmează a fi supusă verificării situației fiscale personale va primi un aviz de verificare, care cuprinde temeiul juridic al verificării, data de începere a verificării, perioada ce urmează a fi supusă verificării, posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării (amânarea se poate solicita o singură dată, pentru motive justificate), solicitarea de informații și înscrisuri pentru verificare, solicitarea de depunere a declarației de patrimoniu și de venituri.

“În plus față de elementele de mai sus, avizul conține: rubrica ‘persoana de contact’ care se completează cu numele și prenumele unuia dintre membrii echipei de inspectori fiscali și numărul de telefon la care acesta poate fi contactat; mențiunea că, la data începerii verificării situației fiscale personale, persoana fizică este invitată să se prezinte la sediul (locul unde se va desfășura verificarea situației fiscale personale) organului fiscal emitent al avizului, cu precizarea adresei acestuia. Avizul de verificare este comunicat persoanei fizice cu cel puțin 15 zile înainte de data începerii verificării situației fiscal personale, prin modalitățile stabilite la art. 47 din Codul de procedură fiscală”, se precizează în comunicat.

Vezi si

Fitch confirmă ratingul de ţară al României la ”BBB minus” cu perspectivă stabilă

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat, vineri, ratingul pentru datoriile pe termen lung …