Saturday , December 3 2022

ANAF a publicat o noua lista a datornicilor si recunoaste ca a pierdut 62 de miliarde de lei

ANAF a publicat o noua lista cu datornici la bugetul de stat, de data aceasta fiind vizate firmele care intra la categoria contribuabililor mici. In plus, Fiscul recunoaste ca a pierdut peste 62 de miliarde de lei.

ANAF

Noua lista cuprinde 144.829 de societati si institutii publice, care inregistreaza restante mai mari de 10.000 de lei la data de 31 martie 2016, potrivit informatiilor publicate pe site.

Datoria cumulata a acestora este de 77,11 miliarde de lei, din care 19% (14,65 miliarde de lei) sunt arierate recuperabile, iar 81% (62,46 miliarde de lei) reprezinta arierate nerecuperabile.

In categoria arierate nerecuperabile se inscriu obligatiile fiscale pentru care diferite constrangeri legale opresc ANAF de la initierea sau continuarea masurilor de executare silita. Din aceasta categorie fac parte:

– obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a dispus deschiderea procedurii insolventei (Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare) ;
– obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a instituit administrarea speciala;
– obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care executarea silita este suspendata conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare;
– obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a declarat starea de insolvabilitate fara venituri sau bunuri urmaribile, conform Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Deci Fiscul nu poate recupera 81% din debitele contribuabililor mici, in consecinta peste 62 de miliarde de lei sunt practic pierduti. “Oare ce au facut atata timp?” – se intreaba consultantul fiscal Adrian Benta.

Din 2016, plafonul pana la care o persoana juridica se va putea inscrie ca microintreprindere a crescut de la 65.000 de euro la 100.000 de euro. De asemenea, contribuabilii mari si mijlocii aflati in insolventa au fost reincadrati in categoria micilor contribuabili.

Aici lista cu contribuabilii mici cu  datorii la stat

Vezi si

Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie la „Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că programul „Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit, iar …