Wednesday , March 29 2023

Amenzi de până la 40.000 de lei pentru comercianții de băuturi care nu se înscriu pe platforma RetuRO până la finalul lunii februarie. Consumatorii vor plăti 50 de bani garanție, recuperată după ce returnează ambalajul

Garda de Mediu va da amenzi între 20.000 și 40.000 de lei pentru comercianții de băuturi care nu se înscriu în platforma RetuRO până la finalul lunii februarie, avertizează ministrul Mediului, Tanczos Barna, într-o postare de marți pe pagina sa de Facebook.

„De la magazinele mici la supermarketuri, de la producătorii de apă minerală la sectorul HoReCa, toți producătorii și comercianții de băuturi trebuie să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare”, subliniază ministrul, citat de G4Media. Înscrierea este obligatorie și se face pe platforma RetuRO, pe site-ul www.returosgr.ro. Astfel, comercianții, producătorii sau importatorii de băuturi în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri inclusiv, și cei din domeniul HoReCa au obligația legală de a se înregistra până la pe 28 februarie. „Nerespectarea acestei obligații va fi sancționată de Garda Națională de Mediu cu amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei”, precizează ministrul.

Acesta amintește că, prin Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), PET-urile, sticlele și dozele de bere nu vor mai ajunge în râuri sau să polueze terenurile agricole, afectând sănătatea noastră, ci vor fi reciclate și reutilizate.

Cumpărătorii de băuturi ambalate de plastic, sticlă ori metal vor putea urma următorii pași:

vor plăti o garanție de 50 de BANI atunci când cumpără o băutură de la un comerciant;
după golirea ambalajului, va trebui să îl returneze în orice magazin din România;
în schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial.

Sistemul de Garanţie-Returnare va deveni funcţional în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, iar de la acel moment, la cumpărarea unei băuturi din categoriile apă, băuturi răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase de la un comerciant, consumatorii vor plăti o garanţie de 0,50 lei, care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului.

Vezi si

Limitarea tarifelor RCA, aflată pe ordinea de zi a Guvernului, a fost amânată

Proiectul de hotărâre de Guvern privind limitarea tarifelor RCA, aflat pe agenda şedinţei de Guvern, …