Saturday , April 20 2024

Afacerile fabricii  EGGER din Rădăuți au crescut cu 34% în primele șase luni ale anului, ajungând la 260 de milioane de euro

Egger România, parte a furnizorului austriac de materiale pe bază din lemn pentru mobilier și amenajări interioare, construcții și pardoseli Egger, a realizat în primul semestru din acest an o cifră de afaceri de 260 mil. euro, în creștere cu 34% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit informațiilor transmise de companie, se arată într-un materiale publicat de Ziarul Financiar. Evoluția pozitivă a afacerilor în prima parte a acestui an a fost generată de încheierea pandemiei și de stabilizarea pieței, însă, pentru întreg anul 2022, compania estimează o încetinire a acestui trend crescător, pe fondul situației economice și politice internaționale.

Fabrica EGGER din Rădăuți

’’Situația de pe piețele mondiale de materii prime este extrem de dificilă. De la începutul lui 2022 ne-am confruntat cu aprovizionarea imprevizibilă. Evenimentele din Ucraina și impactul lor asupra schimburilor comerciale mondiale au avut repercusiuni asupra disponibilității și prețurilor materiilor prime. Egger traversează o perioadă de creștere a cheltuielilor pentru energie și de creștere semnificativă a materiilor prime chimice. Cererea tot mai mare pentru lemn, elementul cel mai important pentru materialele pe bază de lemn, a determinat o și mai mare presiune din perspectiva costurilor’’, a declarat pentru ZF Transilvania Alina Chifan, director de vânzări Egger România.

Compania a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de peste 2 mld lei (419,5 mil. euro), un profit net de 224,5 mil. lei (45,6 mil. euro), având un număr mediu de 807 angajați, potrivit informațiilor de pe site-ul Ministerului Finanțelor. În prezent Egger România a ajuns la 815 angajați la Rădăuți, însă, în toată țară, sunt peste 880 de oameni, Compania mai are disponibile aproximativ 15 locuri de muncă.

“Costurile pentru materiile noastre prime – energie, adeziv, hârtie și lemn – au crescut enorm în ultimele luni. În același timp, piața și cererea pentru produsele noastre au suferit schimbări – rate ridicate ale inflației, costuri ridicate pentru viața de zi cu zi, costuri mari cu energia – toate acestea inhibă consumul și determină, astfel, scăderea cererii pentru produsele noastre, o tendință care se regăsește, de fapt, în aproape toate domeniile de activitate. Pe lângă creșterile semnificative ale prețurilor energiei și materiilor prime, Egger se confruntă de asemenea cu creștereaa prețurilor pentru transport”, a spus Alina Chifan.

Compania deține pe piața locală un birou de vânzări la București, o fabrică în Rădăuți și trei puncte de colectare a lemnului reciclabil, respectiv paleți deteriorați, mobilier vechi, deșeuri de plăci aglomerate din lemn, ambalaje din lemn, deșeuri lemnoase de la construcții și demolări, deșeuri lemnoase municipale sau biomasă – Egger Timberpak la Cernica, Chitila și la Cluj. Grupul austriac Egger deține din 2008 o fabrică în România, în localitatea Rădăuți, județul Suceava, unde sunt produse plăci de PAL brut și melaminat pentru industria mobilei, precum și plăci OSB pentru industria construcțiilor din lemn și sectorul de retail.

“Criza din Ucraina, volatilitatea piețelor de bunuri, furnizarea incertă de energie și inflația în creștere sunt factori care reduc așteptările Egger privind cifra de afaceri pentru următorul exercițiu financiar. Continuăm să ne concentrăm pe un portofoliu de produse și inovații diversificate pentru clienții noștri, să investim în capacitățile de producție, să ameliorăm situația materiei prime și a energiei și să ne menținem relațiile de lungă durată cu clienții și furnizorii’’, a mai spus directorul de vânzări al Egger România.

În primul semestru din acest an compania a finalizat investiții de peste 8 mil. euro, cea mai semnificativă lucrare constând în creșterea capacității de producție a hârtiei impregnată, proiect de peste 6 milioane de euro. Pentru semestrul al doilea sunt bugetate investiții de 4,8 milioane de euro, din care cea mai mare suma, adică 60%, va fi alocată reînnoirii flotei de utilaje, conform companiei. Grupul austriac Egger deține din 2008 o fabrică în România, în Rădăuți, județul Suceava, unde a investit aproximativ 500 de milioane de euro.Grupul austriac operează unități de producție în Europa, America de Sud și America de Nord.  (zf.ro)

Vezi si

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populației

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele …