Wednesday , April 24 2024

Adevărata nenorocire va veni dacă şi Rusia va intra în recesiune

petrol

În fiecare zi suntem bombardaţi cu informaţii despre problemele economice din Italia şi din alte ţări, astfel că ştirile care parvin de la Moscova pot fi considerate parte a crizei globale. Însă, pe cale să se contureze, criza economică din Rusia merită o atenţie specială, nu doar pentru că este vorba despre cea mai mare ţară din lume, care deţine potenţial nuclear, ci şi din cauze cu caracter strict intern, dar care ar putea avea consecinţe imprevizibile la nivel global, atenţionează publicaţia italiană L’Occidentale, preluată de Inopressa.ru.

Într-adevăr, Rusia traversează în prezent o perioadă economică favorabilă, însă, în pofida acestui lucru, ea începe să intre în recesiune, potrivit cotidianului italian menţionat.

După cum explică L’Occidentale, din punct de vedere economic Rusia este strâns legată de preţurile la petrol. În 2010 şi 2011, Produsul Intern Brut /PIB/ al acestei ţări a crescut într-un ritm satisfăcător în special pentru că guvernul rus majora pensiile şi salariile, stimulând restabilirea creşterii economice. Însă, în 2012, cu exporturile de petrol şi cheltuielile bugetare ridicate, PIB-ul Rusiei a crescut doar cu 3,4%, comparativ cu 4,3% în 2011.

Pentru 2013, guvernul rus planifică o creştere de 2,5%. Se pare, însă, că acest pronostic este prea optimist, ţinând cont de faptul că în primul trimestru al acestui an creşterea a fost de numai 1%. Şi toate acestea, pe fondul unor venituri gigantice provenite din exportul de resurse naturale.

Neavând încredere în datele oficiale, cotidianul italian a decis să analizeze informaţiile privind volumul transporturilor de încărcături pe căile ferate. În primul trimestru al anului 2013, acesta s-a redus cu 4,1%, ceea ce, potrivit L’Occidentale, este un semn clar că economia rusă traversează o recesiune.
Rusia şi-a consumat forţele şi nimic nu o va ajuta să se menţină în picioare. Tocmai de aceea, preşedintele Vladimir Putin este atât de îngrijorat şi le cere miniştrilor şi consilierilor săi să găsească cât mai urgent o nouă ieşire, subliniază autorul articolului.

În acest sens, publicaţia italiană vede trei soluţii posibile. Prima, nerealistă potrivit cotidianului italian, presupune scoaterea la iveală a problemelor şi soluţionarea lor.

A doua: majorarea în continuare a cheltuielilor de stat, cu preţul unui serios deficit bugetar. În aceste condiţii, Moscova va trebui să solicite ajutor Occidentului, fapt ce va duce la o reducere a libertăţii de acţiune a Rusiei în domeniul politicii externe şi la slăbirea statutului său de ‘putere mondială independentă’.

A treia, care îi provoacă publicaţiei L’Occidentale cea mai mare îngrijorare, presupune majorarea preţului la petrol, prin intermediul unor metode capabile să provoace sau să contribuie la apariţia de noi conflicte în Orientul Mijlociu /OM/ sau Iran. Să ne rugăm să nu fie aşa, conchide cotidianul italian.

Vezi si

Grindeanu: Tarom trebuie să intre în reorganizare economică

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, că TAROM va primi până la finele lunii …