Acțiunile Renault, în cădere liberă. Compania, suspecta de implicare în scandalul emisiilor trucate

reportersite
14 ianuarie 2016, 16:08

Acțunile constructorului de automobile Renault erau în cădere liberă, joi, pe Bursa de la Paris, după ce s-au anunțat efectuarea unor percheziții ce ar putea avea legătură, potrivit sindicatului grupului francez, cu „consecințe ale scandalului motoarelor trucate ale Volkswagen”.

renaultConstructorul francez a confirmat, joi, că serviciile franceze antifraudă au efectuat mai multe percheziții, dar a dat asigurări că nu a fost depistat niciun program de trucare a noxelor la motoarele sale diesel care au fost verificate în cadrul acestor investigații, care sunt o consecință a scandalului Volkswagen.

Acţiunile Renault au scăzut joi și cu 20% la Bursa de la Paris, după ce mai multe sedii ale companiei au fost percheziţionate de inspectorii Fiscului. Aceştia au ridicat de acolo mai multe calculatoare, dar nu se ştie cu certitudine dacă pecheziţiile au legătură cu scandalul noxelor. Conducerea Renault nu a comentat acest lucru, dar dacă se va confirma, ar fi un nou scandal de răsunet care loveşte industria auto.

Anul trecut, Volkswagen a recunoscut că a păcălit testele de poluare. A instalat pe 11 milioane de maşini diesel un program care schimbă rezultatele acestor teste, lucru ce ar putea costa compania zeci de miliarde de dolari.

Renault nu a avut o astfel de cădere la bursă în ultimele două decenii, ceea ce ar lăsa loc suspiciunilor că în spatele unor astfel de evoluții ar putea fi temerea unei implicări în scandalul noxelor, a declarat la Digi24 jurnalistul Vlad Barză, specializat pe teme auto. În cazul în care s-ar adeveri o asemenea implicare, probabil Renault ar fi amendat cu miliarde de euro, iar investițiile sale, inclusiv în România, ar putea fi afectate, a adăugat el.