Friday , April 19 2024

Acţiunile Deutsche Bank s-au prăbuşit. Rumoare în Europa

Acţiunile europene sunt în scădere puternică în prima parte a tranzacţiilor de vineri, trase în jos de titlurile Deutsche Bank care au atins un nou minim record, influenţând negativ cotaţiile la nivelul întregului sector bancar, transmite MarketWatch, potrivit News.ro.

deutsche bank

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 este în declin cu 1,22%, după ce a încheiat tranzacţiile de joi cu o creştere de doar 0,04%.

Titlurile Deutsche Bank scad cu 1,05% şi au atins un minim record, potrivit datelor FactSet. Acţiunile băncii germane au coborât pentru scurt timp sub 10 euro pe unitate, iar apoi au revenit uşor peste acest nivel, piaţa reacţionând la informaţii că unii dintre cei mai mari clienţi ai Deutsche Bank îşi restrag din fonduri.

Informaţia a influenţat negativ piaţa americană, joi, iar indicele Dow Jones a închis în coborâre cu 1,07%, unele acţiuni înregistrând scăderi puternice, cum este cazul celor ale Goldman Sachs, care au pierdut 2,75%.

Între clienţii Deutsche Bank care şi-ar fi retras din plasamente se numără fonduri mari de hedging ca Citadel şi AQR Capital Management, a relatat Wall Street Journal, informaţie obţinută pe surse. Fondurile respective ar fi retras sume de mai multe miliarde de dolari, din cauza temerilor legate de stabilitatea financiară a băncii.

”Trebuie subliniat că Deutsche Bank este principala casă de cliring în Europa. Cu un portofoliu de derivate de peste 60.000 de miliarde de dolari la Deutsche Bank, guvernul este total incapabil să înţeleagă cum să trateze această criză”, a spus David Buik, analist la Panmure Gordon & Co., într-o notă adresată clienţilor.

Îngrijorările din jurul Deutsche Bank au infectat şi restul sectorului bancar european.

Acţiunile Commerzbank sunt în scădere cu 4,64%, Credit Agricule cu 3,99%, iar Barclays cu 4,6%.

Indicele CAC 40 al bursei din Paris este în scădere cu 1,6%, FTSE MIB al bursei din Milano cu 1,8%, iat FTSE 100 al bursei din Londra cu 1,1%.

Cele mai mari pierderi, între indicii regionali, sunt consemnate de indicele IBEX 35 al bursei din Madrid, de 2,4%, pe fondul unei scăderi de 4,48% a acţiunilor Banco Santander ţi de 3,96% în cazul BBVA.

Euro s-a depreciat vineri la cel mai redus nivel din ultimele două luni faţă de francul elveţian, pe fondul unei evoluţii negative în raport cu celelalte monede importante, din cauza incertitudinilor legate de soliditatea financiară a Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, care reduc atractivitatea plasamentelor riscante la nivel mondial, transmite Reuters.

Francul mai este susţinut de aşteptările ca firmele de investiţii din Orientul Mijlociu să retragă bani din Statele Unite şi să îi plaseze în monede considerate sigure şi mai lichide, cum este cea elveţiană.

Aceste aşteptări au crescut în urma unui vot de miercuri al Congresului SUA, care permite familiilor victimelor atacurilor de la 11 septembrie 2001 să solicite daune guvernului Arabiei Saudite.

”Apetitul pentru risc pare să fie în scădere, din cauza îngrijorărilor mai mari referitoare la sectorul bancar european”, a declarat Hans Redeker, director pentru strategie pe piaţa valutară la Morgan Stanley, el adăugând că aprecierea francului elveţian nu reflectă doar problemele din Europa.

El a arătat că evoluţia poate fi văzută şi în contextul posibilităţii ca fondurile din Orientul Mijlociu să înceapă să fie retrase din SUA.

Francul elveţian a atins cel mai ridicat nivel din ultimele opt săptămâni, de 1,08125 unităţi pentru un euro, pe piaţa din Londra.

Euro a coborât cu 0,4%, la 1,11775 dolari pe unitate şi cu 0,6% faţă de yen, la 112,77 yeni pe unitate.

Vezi si

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru cazare în perioada minivacanței de Paști

67,5% dintre români spun că ar plăti între 150 și 300 de lei/camera dublă/noapte, iar …