Thursday , May 13 2021

Acord pentru Grecia: Ce prevede documentul care salveaza elenii de la faliment

syntagma

Documentul final privind acordul in privinta conditiilor programului de asistenta financiara pentru Atena, la care au ajuns Grecia si creditorii sai internationali, cuprinde masuri precum cresterea TVA, reducerea pensiilor si revizuirea sistemului sau de justitie civila.

The Telegraph prezinta cateva prevederi cheie ale documentului de sapte pagini, dupa ce jurnalistii au vazut o copie a acestuia.

Astfel, printre masurile convenite de cele doua parti se numara implementarea cresterii TVA si reducerii pensiilor, precum si luarea masurilor necesare pentru a asigura ca biroul de statistica al Greciei isi mentine independenta.

Acord la Bruxelles pentru salvarea Greciei – Criza elena, departe de un deznodamant, pericolul unui “Grexit” n-a trecut

De asemenea, conducerea de la Atena trebuie sa puna in aplicare masuri care ar reduce automat cheltuielile, daca Grecia nu-si atinge tintele pe excedentele primare (venituri minus cheltuieli, excluzand costurile serviciului datoriei).

Totodata, fondul de privatizare de 50 de miliarde de euro va fi gestionat de greci, iar o parte din bani va fi folosita pentru initiativele de crestere. Printre reformele unor parti cheie ale economiei se numara liberalizarea pietei muncii, privatizarea retelei de electricitate, precum si extinderea programului magazinelor.

Liderii din zona euro au convenit in principiu sa demareze negocieri pe un pachet de imprumut pentru Grecia de 82-86 de miliarde de euro.

Nu in ultimul rand, in document se mai arata ca grecii au timp pana miercuri sa adopte legi care sa prevada aceste masuri convenite cu creditorii internationali.

Exceptiile, adica masuri de indeplinit pana pe 22 iulie – o saptamana mai tarziu -, le constituie revizuirea sistemului de justitie civila si implementarea unei directive bancare care sa aduca legile de rezolutie bancara in linie cu restul Uniunii Europene.

Grecia si creditorii internationali au ajuns, in sfarsit, luni dimineata, la un acord in privinta conditiilor programului de asistenta financiara pentru Atena, dupa negocieri maraton care au durat mai bine de 17 ore, acesta fiind de altfel si cel mai lung summit din istoria zonei euro.

Vezi si

Frenezie pe piaţa europeană a lemnului, declanşată de importatorii americani

Confruntându-se cu preţuri în creştere explozivă la cherestea pe piaţa internă, importatorii americani şi-au întors …